Ren: Medijacija jedina mogućnost

Izvor: B92, Fonet, 06.Mar.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Medijacija jedina mogućnost

Ljubljana -- Oli Ren očekuje da Slovenija i Hrvatska prihvate medijaciju i tako deblokiraju pristupne pregovore Hrvatske jer je to jedina realna mogućnost za napredak.

Tokom dvodnevnog susreta Saveza liberala i demokrata za Evropu, čiji domaćin je bio evropski poslanik Jelko Kacin, a koji se u četvrtak završio na Bledu, evropski komesar za proširenje EU Oli Ren novinarima je ponovio da očekuje da Hrvatska pozitivno odgovori na ponudu Evropske komisije i prihvati medijaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao rešenje za granični spor koji ima sa Slovenijom.

Ren je rekao i da ne može da zamisli da bi Slovenija ili Hrvatska uopšte mogle da odbiju ovu ponudu Evropske komisije.

"Cilj Evropske komisije jeste da reši pitanja granice između Slovenije i Hrvatske, da bi se tako deblokirali pristupni pregovori, kako bismo mogli da dalje radimo u skladu sa vremenskim planovima i tehničke pregovore završimo do kraja ove godine", rekao je Ren.

On je podsetio da granični spor između dve zemlje traje već 18 godina, kao i da su svi dosadašnji pokušaji da se reši bili neuspešni, zbog čega u datoj situaciji ne vidi drugu realnu mogućnost za napredovanje koja bi mogla da se poredi sa medijacijom.

"Od obeju država očekujem pozitivan odgovor, bez postavljanja nekih nemogućih uslova koji bi na kraju doveli do odbijanja naše ponude", rekao je Ren na Bledu.

Zagreb najverovatnije prihvata medijaciju

Istovremeno, Vesna Pusić, predsednica Hrvatskog nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora sa EU, za slovenačku državnu televiziju izjavila je da očekuje da Zagreb u ponedeljak najverovatnije prihvati medijaciju, ali pod uslovom da se definišu zadaci medijacije i nastave pristupni pregovori.

Ona je rekla da je formiranje medijatorske grupe neposredno povezano sa povlačenjem slovenačke blokade hrvatskih pregovora sa EU.

"Hrvatska mora da dobije garancije da će Slovenija tu blokadu povući", rekala je Vesna Pusić, dodavši da je Međunarodni sud u Hagu za Hrvatsku logičan kraj graničnog spora Hrvatske sa Slovenijom, ali da postoje i druge međunarodno-pravne institucije koje bi na osnovama međunarodnog prava rešile granični problem.

Slovenci protiv Međunarodnog suda

S druge strane, slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar kaže da je Evropska komisija jasno rekla da medijaciju ne zamišlja kao put "do nečeg trećeg", odnosno da bi medijatorska ekipa, koju bi vodio Marti Ahtisari, posredovala po pitanju granice, a ne institucije koja bi to pitanje rešavala.

Istovremeno, slovenačka vlada je juče, na svojoj redovnoj sednici, odlučila da prekine rad slovenačkog dela mešovite slovenačko-hrvatske komisije koja se bavila pitanjem granice. Vlada je odlučila da je komisija "iscrpla svoj mandat i da je odlukom Slovenije da prihvati medijaciju njen rad postao nepotreban".

Hrvatski premijer Ivo Sanader je ovu odluku slovenačke vlade komentarisao kao lošu, dodavši da hrvatska strana to ne može da prihvati i da Hrvatska neće raspustiti svoj deo komisije, jer bi ta komisija "morala ponovo da se sastane i uskladi sporne tačke i pravni okvir".

Sudeći prema tome, Slovenija i Hrvatska i dalje prihvataju ponuđenu medijaciju samo kao podršku svojim dosadašnjim stavovima - Hrvatska sa željom da granični spor rešava na nekom od nadležnih međunarodnih sudova pomoću međunarodnog prava, dok Slovenija ne želi na sud i ne želi da se granični spor rešava načelima međunarodnog prava, već načelom pravednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.