Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Bez poređenja Kosova i BiH

Brisel, Banjaluka -- Oli Ren kaže da je ohrabrio političare u Srbiji da se uzdrže od davanja nepotrebnih izjava kojima se porede Kosovo i BiH.

Evropski komesar za proširenje kaže da je Kosovo slučaj sui generis i na konferenciji za novinare je rekao da očekuje da se sve strane i države u okruženju ponašaju u duhu dobrosusedskih odnosa kada je reč o Bosni i Hercegovini i reformi policije.

Prema njegovim rečima, važno je da BiH i Republika Srpska imaju dobre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnose sa Srbijom, kroz saradnju Regionalnog saveta i sporazum Cefta.

"Postoje, ipak, određene slabosti u državnoj strukturi BiH. Ne postoji nijedan izgovor za zaustavljanje reforme policije koja je važan deo uspostavljanja vladavine prava i funkcionalnog pravosuđa", rekao je Ren.

Ren je dodao da je to neophodan uslov za parafiranje Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji.

Dodik: Srbiji ne trebaju Albanci u vlasti

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbiji ne trebaju Albanci u vlasti jer bi tek tada postala nestabilna.

"Ako je međunarodna zajednica zaista odlučila da Kosovo postane nezavisno, onda Srbija treba tražiti nešto zauzvrat", rekao je on sinoć u intervjuu Radio-televiziji Republike Srpske.

Dodik je rekao da prvi put iznosi ovo što se zasniva na realnosti.

Na pitanje da li to znači da bi Srbija trebalo da dobije Republiku Srpsku, Dodik je rekao da on ne veže a priori status RS i Kosova, već da to podmeću određeni krugovi u BiH i svetu, koji žele da optuže RS za destabilizaciju BiH i regiona.

U tom kontekstu naveo je pisanje nemačkih novina koje tvrde da je Vlada RS tražila predračun od jedne štamparije za izradu referendumskih listića za glasanje o nezavisnosti.

"To nije tačno. Ako se jednom i odlučimo za štampanje tih listića, onda ćemo to sve raditi javno", rekao je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.