Izvor: B92, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Beograd da se ne meša u BiH

Beograd, Njujork, Sarajevo -- Oli Ren kaže da Srbija neće postati članica Evropske unije nastavi li da se petlja u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine.

Evropski komesar za proširenje pozvao je bosanske političare da "ne slušaju glasove koji stižu iz Beograda i Moskve". U intervjuu za "Juropijen vojs", Ren je rekao da je istu poruku, na dan parafiranja sporazuma izmedu EU i Srbije, preneo i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Jasno smo stavili do znanja vlastima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije da od njih očekujemo da se ne petljaju u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine", kazao je Ren.

On je istakao da BiH nema još mnogo vremena kada je u pitanju dogovaranje oko reforme policije, te ukoliko uskoro ne dođe do značajnih pomaka, Evropska unija će "ozbiljno razmotriti" svoju politiku prema BiH.

"U tom slučaju, Bosna i Hercegovina mogla bi postati propala država sa propalim vodama", rekao je Ren.

Na to je odgovorio potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji kaže da se Srbija zalaže za celovitu Bosnu i Hercegovinu i poštovanje Dejtonskog sporazuma, čiji su garanti i Srbija i Rusija.

Đelić je, odgovarajući na pitanje o izjavi Olija Rena, rekao da Ren nikada tako nešto nije rekao.

"Mi smo prošle nedelje parafirali Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji, a Evropska komisija ne bi parafirala ugovor sa nekim koga smatra remetilačkim faktorom. Zalaganjem za celovitu BiH i poštovanje Dejtonskog sporazuma, zalažemo se za stabilnost", objasnio je Đelić.

Potpredsednik Vlade Ruske federacije Aleksandar Žukov rekao je da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i sa se celovitost BiH ne sme dovesti u pitanje, jer bi to dovelo do ozbilnih posledica.

Kristina Nađ: Nema novih uslova

Evropska komisija ne postavlja nove uslove Srbiji za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, izjavila je večeras Tanjugu u Briselu Kristina Nađ, portparolka Olija Rena, evropskog komesara za proširenje, demantujući time navode briselskog nedeljnika "Juropjen vojs".

"Komesar Ren nikada nije spominjao nove uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a svakako to nije učinio ni prilikom intervjua 'Juropjen vojsu'", istakla je Nađova.

U Renovom kabinetu je, ranije danas, preneto Tanjugu da "nema novih uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", ali da je Srbija "snažno kritikovana" zbog "mešanja" u poslove Republike Srpske.

Uslov za potpisivanje Sporazuma ostaje puna saradnja Beograda s Haškim tribunalom, naglašeno je tom prilikom.

Izveštaj Lajčaka Savetu bezbednosti

Savetu bezbednosti UN Miroslav Lajčak rekao da BiH nije načinila nikakav napredak ka EU za prethodnu godinu dana.

U debati pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija nije bilo oštrih tonova, a jedina nedoumica među ambasadorima zapadnih zemalja, pre svega predstavnicima Velike Britanije, bila je činjenica da je BiH na zatvorenoj sednici predstavljao Nikola Špirić, predsedavajući Savetu ministara BiH u ostavci, koji je usled neslaganja s nedavnim odlukama predsednika međunarodne zajednice u BiH podneo ostavku.

U Lajčakovom izveštaju, prvom od stupanja na funkciju, i u propratnom pismu generalnog sekretara UN Ki Muna Bana, navodi se da BiH u poslednjoj godini nije načinila nikakav napredak na putu evropskih integracija.

"Skoro da nije bilo nikakvog napretka u procesu pokretanja reformi u BiH, a ta država nije nimalo bliže potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju", navodi se u izveštaju Lajčaka i ističe da su najozbiljniji problemi te države u procesu pridruženja Evropskoj uniji, saradnji s Haškim tribunalom, reformi policije, administraciji i javnim informativnim servisima.

Prema Lajčaku, zastoj u reformama, koje od vlasti u Sarajevu zahteva međunarodna zajednica, usledio je "uprkos jasno izraženoj volji velike većine stanovnika BiH koji žele da vide ozbiljan napredak na putu ka EU".

"Procenjeneno je da 31,1 odsto stanovništva BiH nezaposleno, da 20 odsto živi ispod granice siromaštva, a da 30 odsto 'levitira' iznad te granice", naveo je u izveštaku Lajčak.

Lajčak je, tokom izlaganja, rekao i da se status Kosova u poslednje vreme u diskusijama i izjavama zvaničnika povezuje s budućnošću Republike Srpske i da broj takvih nastupa raste kako se približava 10. decembar, kada posrednička trojka za Kosovo treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN.

Nekoliko dana pred predstavljanje izveštaja u SB UN, bošnjački političari, uključujući člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, iskoristili su za žestoko lobiranje protiv napretka procesa približavanja Srbije EU, optužujući vlasti u Beogradu da na strastima u susednoj državi pokušavaju da stvore poene u progovorima o statusu Kosova.

U izveštaju se navodi i da su sukobi u tročlanom Predsedništvu BiH doveli do pogoršanja političke atmosfere, izražene "negativne retorike" koja proističe iz javnih nastupa zvaničnika bošnjačkih i srpskih političkih stranaka.

Poslednja takva razmena "teških reči" izazvana je zahtevima bošnjačkih političara da Srebrenica bude izuzeta iz sastava RS i da dobije poseban status u okviru BiH, što je rezultiralo pogoršanjem političke klime u državi, navedeno je u izveštaju.

Lajčak je naveo i da je prisustvo pripadnika vojne misije EU u BiH neophodno jer pruža garancije za bezbednost.

Špirić se obratio Savetu bezbednosti na zatvorenom delu sednice, ali tek na insistiranje ambasadora Rusije Vitalija Čurkina. Članovi SB, kako prenose mediji, prethodno nisu želeli da saslušaju Špirića jer zbog njegovog tehničkog mandata nije jasno u kom svojstvu se obraća.

Špirić je u govoru uputio poziv da svi zajedno ohrabre i podrže Lajčaka da koriguje odluke. Predsedavajući Predsedništvu BiH Željko Komšić je, međutim, rekao da Predsedništvo BiH nema informaciju po čijem pozivu i po kom osnovu Špirić boravi u Njujorku.

Zapadne diplomate u UN su navele izvestan optimizam zbog činjenice da će se Lajčak i predstavnici parlamentarnih stanaka u BiH ponovo sastati kako bi pokušali da reše problem, mada se i Lajčak i predstavnici RS čvrsto drže početnih stavova.

Stavove zvaničnog Beograda predstavio je ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović.

Berns: Puna podrška vlade SAD Lajčaku

Podsekretar SAD za politička pitanja Nikolas Berns izrazio je punu podršku američke vlade aktivnostima koje preduzima visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Vašingtonu s Bernsom o političkoj situaciji u BiH.

Berns je pozvao političke lidere Bosne i Hercegovine da ispunjavaju svoje obaveze i bez odlaganja sprovode odluke visokog predstavnika.

Lajčak i američki podsekretar su odbacili postojanje bilo kakve veze između budućeg statusa Kosova i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

"Ovakva poređenja su neodgovorna i međunarodna zajednica će biti čvrsta u nastojanjima da osigura puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH", poručili su Lajčak i Berns, saopšteno je iz OHR-a.

Berns je dodao da "politički lideri u BiH treba da naprave konkretne korake koji će odrediti da li ta država ide dalje u izolaciju ili ka evropskim integracijama".

Lavrov: Lajčak neoprezno i nezakonito

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je najnovije mere visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka ocenio "neopreznim i nezakonitim".

Lavrov je, kako prenosi Ambasada Rusije u BiH, na pres-konferenciji u Ljubljani rekao da se nada da će proći kriza u BiH "izazvana neopreznim i u celini nezakonitim merama Lajčaka".

On je dodao da se nada i da neće biti nepopravljivo oštećen uspeh koji je međunarodna zajednica obezbedila u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma, a uz podršku i aktivno učešće njenih entiteta.

Vlada RS: Još nema odgovora iz OHR-a

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) još nije dostavila pravnu ocenu na mišljenje koje su joj pravni eksperti Vlade Republike Srpske (RS) u vezi sa izmenama zakona o Savetu ministara BiH dostavili još 31. oktobra.

Vlada RS je ponovila da ostaje pri svojim argumetima koji se tiču kvoruma za održavanje i odlučivanje u Savetu ministara BiH, odnosno da kvorum za održavanje i odlučivanje obavezno mora biti po dva glasa iz svakog konstitutivnog naroda, saopštio je večeras vladin biro za odnose s javnošću.

U saopštenju se ocenjuje da je nerazumljivo da se poslednjim merama visokog predstavnika propisuje da je dovoljan samo jedan glas, što daje mogućnost za preglasavanje u Savetu ministara BiH.

"Ako je ukupno šest ministara koji čine kvorum za održavanje i odlučivanje, onda oni konsenzusom mogu doneti bilo koju odluku iz konačne nadležnosti Saveta ministara, svaki propis, svako imenovanje i svako postavljenje", navodi se u saopštenju.

"Na taj način izmenjenim zakonom daje se mogućnost preglasavanja članova iz jednog konstitutivnog naroda od strane članova iz reda druga dva naroda, bez obzira o kojim se narodima radi", dodaje se u tekstu.

Vlada RS podsetila je na pravno tumačenje OHR-a iz februara 2000. godine koje se odnosi na entitetsko glasanje u parlamentu BiH i prema kojem je "apsolutno pravilo u osnovi koga je celokupno izabrano članstvo, bez obzira na to koliko je članova prisutno ili koliko članova od prisutnih je glasalo".

"Iz toga proizilazi da je sada visoki predstavnik doneo promene suprotne ranijem visokom predstavniku i OHR-u", ističe se u saopštenju.

Vlada RS na kraju je izrazila nadu da će se kroz razgovor sa pravnim stručnjacima OHR-a naći rešenje za nastalu situaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.