Izvor: B92, 22.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalno anketiranje o EU

Beograd -- Istraživanje Galup Balkan Monitor pokazalo je da je 42 odsto anketiranih u Srbiji nezadovoljno životom, dok 58 odsto misli da je članstvo u EU dobro za državu.

Na Kosovu i u Crnoj Gori većina anketiranih su optimisti u pogledu budućnosti, dok je pesimizam najviše rasprostranjen u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, pokazalo je istraživanje koje je predstavio predstavnik Galupa Andžej Pirka.

Pozitivan stav prema EU naročito pokazuju Kosovo i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Albanija, dok su građani u Hrvatskoj i BiH, posebno u srpskim enklavama, bili najnegativniji prema Uniji.

Istraživanje, sprovedeno u regionu Zapadnog Balkana, pokazalo je da, osim Kosova, Albanije i Hrvatske, većina ispitanika strahuje da bi nezavisnost Kosova mogla da destabilizuje region.

Samo 17 odsto Srba na Kosovu je reklo da će biti moguć miran život sa kosovskim Albancima, a sedam od deset kosovskih Albanaca smatra da je moguć miran suživot.

Jedna četvrtina ispitanika u Srbiji smatra da će Srbija Kosovo priznati za deset godina, dok je 61 odsto ispitanika reklo da nezavisnost nikada neće biti prihvaćena.

Većina ispitanika u regionu kaže da će region biti miran u budućnosti, ali 22 Srba i 29 odsto Makedonaca smatra da bi u regionu moglo opet doći do rata.

Istraživanje stavova javnog mnenja Galup Balkan Monitor rađeno je u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i na Kosovu i nudi pregled stavova građana ovih zemalja o pitanjima vezanim za pridruživanje EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.