Izvor: B92, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalni savet se priprema za rad

Sarajevo -- Regionalni savet za saradnju, koji treba da nasledi Pakt za stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, otvorio je svoje prostorije.

Savet će u Sarajevu početi da radi u februaru 2008, kada prestaje da postoji Pakt za stabilnost. Regionalni savet će se fokusirati na ekonomski i socijalni razvoj, energetiku i infrastrukturu, pravosuđe i policiju, kao i na saradnju u bezbednosnom sektori.

Istovremeno je otvoren i javni konkurs za radna mesta u Regionalnom savetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za saradnju u Sarajevu. Na čelu novog tela za regionalnu saradnju je Hido Biščević.

Na ceremoniji u Sarajevu koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek rekao je da je danas Jugoistočna Evropa drugačiji region nego kada je Pakt oformljen i da sada zemlje tog regiona rade zajedno, a ne razdvajaju se kroz konflikte, navodi sePakt za stabilnost u svom saopštenju.

Busek: Region dovoljno zreo da sam odlučuje

Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio je danas u Sarajevu da je region sada dovoljno zreo da sarađuje bez mešanja međunarodne zajednice, javljaju agencije.

"Zemlje regiona će preuzeti odgovornost i sada je na njima da donose odluke", rekao je Busek na konferenciji za novinare u Sarajevu, gde je danas otvoren Sekretarijat novoosnovanog Regionalnog saveta za saradnju (RSS).

Savet, koji zamenjuje Pakt za stabilnost, koordinisaće aktivnosti, uključujući unapređenje privrede i investicija, slobodne trgovine, saradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv kriminala i korupcije.

"Ovo je najvažniji instrument koordinacije i saradnje u jugoistočnoj Evropi", rekao je Busek.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.