Regionalni samit u Zagrebu

Izvor: B92, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalni samit u Zagrebu

Zagreb

Zagreb -- Danas u Zagrebu počinje skup šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi.

Na samitu će učestvovati i predstavnici Evropske unije, SAD, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija. Skupu će prisustvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, američki državni podsekretar Nikolas Berns i zamenik generalnog sekretara NATO-a Alesandro Minuto Rico. Delegaciju Srbije, kako je najavljeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predvodiće ministar za ekonomske odnose s inostranstvom Milan Parivodić.

Uvodne govore održaće predsednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsednik Sabora Vladimir Šeks, nakon čega slede govori Merkelove, Baroza, Bernsa, predsednika Evropskog parlamenta Hansa Gerta Peteringa, i premijera Grčke, Bugarske i Slovenije Konstantina Karamanlisa, Sergeja Staniševa i Janeza Janše.

Nakon usvajanja dokumenata samita, biće potpisana povelja o dobrosusedskim odnosima, stabilnosti, bezbednosti i saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Nakon samita prestaje hrvatsko, a počinje jednogodišnje bugarsko predsedanje SEECP-u.

Juče je održan sastanak Pakta o stabilnosti, a posle podne i sednica ministara SEECP-a, na kojoj je potvrđeno da će sedište Saveta za regionalnu saradnju, koji će biti izvršni organ zemalja SEECP-a, biti u Sarajevu, a da će generalni sekretar biti Hidajet Bišćević, državni sekretar u hrvatskom ministarstvu spoljnih pošlova. Juče je usvojen i status Saveta, koji bi trebalo da se primenjuje od februara 2008.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.