Region zahvatio crni talas

Izvor: B92, 24.Okt.2020, 14:39

Region zahvatio "crni talas"

Alarmantni podaci o broju novozaraženih koronavirusom stižu iz gotovo svih zemalja regiona, a vlasti preduzimaju nove mere u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Goruće brojke pristigle su iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Navjiše novozaraženih utvrđeno je u Hrvatskoj, gde su u poslednja 24 sata potvrđena 2.242 nova slučaja koronavirusa, a preminulo je 16 osoba. Njih 798 novoobolelih je iz Zagreba.

Direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Krunoslav Capak najavio je da će vrlo brzo biti uvedene dodatne epidemiološke mere, navodeći da postojeće očigledno nisu dale rezultate.

"Ove mere uvedene su u prošli ponedeljak i sad bi rezultati trebalo da se vide. Svakome je jasno u ovom trenutku da brojke rastu i da su potrebne dodatne mere. O tome se intenzivno razgovara", rekao je Capak.

Rekao je da brojke sigurno ne bi rasle kad bi se svi držali propisanih mera. "Očigledno imamo proboj situacije s osobama koje se ne žele pridržavati mera", rekao je Capak.

On je istakao da nije reč o novim merama, već da postoji još čitav niz elemenata kad je reč o skraćivanju radnog vremena i ograničavanju broja ljudi na okupljanjima.

"Neke države u Evropi imaju druge restriktivne mere, medju kojima i zabranu druženja dve porodice u jednom mesecu, ali to za našu kulturu i način života nije prihvatljivo", dodao je Capak.

Rekordno je i u Sloveniji, gde su u poslednja 24 sata potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 18 ljudi, objavilo je slovensko ministarstvo zdravlja.

Inače je juče broj zaraženih bio za 300 manji.

Zbog situacije sa broje zaraženih u Sloveniji je na snazi "lockdown" po odluci koju je pre dva dana donela vlada premijera Janeza Janše, a trajać najmanje nedelju dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti zavisno od situacije.

Zatvorene su trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, bioskopa, kulturnih ustanova, fitnesa, autopraonica...

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina saobraćaj, a od ponedjeljka neće raditi nijedan dečiji vrtić.

U Bosni i Hercegovini situacija je danas gora nego juče, jer u poslednja 24 sata potvrđen 1.251 novi slučaj koronavirusa, od 2.694 testirane osobe, a preminulo je 10 osoba.

To je za 72 novopotvrđena slučaja više nego u prethodnom danu, kada je dnevni bilans prvi put prešao 1.000, a testirano je 287 uzoraka manje.

U kantonu Sarajevo potvrđena su 233 nova slučaja zaraze koronavirusom, od 704 analizirana uzorka koji su prikupljani u periodu od 20. do 23. oktobra, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Inače, epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je pogoršana, a dodatni problem predstavlja nabavka PCR testova zbog čega su u ovom kantonu primorani posuđivati testove od drugih kantona i kliničkih centara, piše Klix.ba.

U poslednjih 24 sata u Crnoj Gori analizirana su 743 uzorka, na korona virus pozitivne su 193 osobe, dok je preminulo osam obolelih, saopštio je Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je sada 3.765.

Preminulih osam od jučerašnjeg preseka su pacijenati iz Cetinja, Podgorice, Ulcinja (3), Herceg Novog, Nikšića i Pljevalja.

Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom korona virusa od početka juna je 254, a od početka godine 263.

U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 223 pacijenta.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 3.765, prenose crnogorski mediji.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 16.629.

Kako je objavio Institut za javno zdravlje, u skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije (broja novih slučajeva infekcije koronavirusa registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine) biće ublažene mere u Kotoru, Rožajama, Pljevljima i Nikšiću.

U Nikšiću i Pljevljima će, prema novom ublažavanju mera donetih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, od ponedeljka biti otvorene škole, a u Pljevljima će biti dozvoljen i rad ugostiteljskim objektima.

Nova odluka primenjivaće se od 26. oktobra u 00.00 sati.

U Severnoj Makedoniji u poslednja 24 sata registrovana su 404 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 14 pacijenata, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

U istom periodu ozdravila su 182 pacijenta, prenosi MIA.

Od početka epidemije Kovid 19 dijagnostikovan je kod 26.394 osobe, a ukupno je umrlo 897 lica. Aktivnih slučajeva u zemlji trenutno je 7.067.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.