Region: U BiH preminule 84 osobe; U Hrvatskoj broj novozaraženih udvostručen; Slovenija nastavlja vakcinaciju AstraZenekom - umrlih pet, obolelih 1.527

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2021, 07:13

Region: U BiH preminule 84 osobe; U Hrvatskoj broj novozaraženih udvostručen; Slovenija nastavlja vakcinaciju AstraZenekom - umrlih pet, obolelih 1.527

U Republici Srpskoj od danas stupaju na snagu ublažene epidemiološke mere, što podrazumeva otvaranje fitnes centara i dozvoljen rad svim priređivačima igara na sreću.

Odluku o popuštanju mera doneo je danas Republički štab za vanredne situacije.

Na sednici je razmatrano da se od narednog ponedeljka ponovo vaspitno-obrazovni rad za učenike od 6. do 9. razreda odvija u prostorijama osnovnih škola, kao i u prostorijama srednjih škola i visokoškolskih ustanova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preneli su banjalučki mediji.

U Hrvatskoj broj novozaraženih gotovo udvostručen

Prema današnjem preseku epidemiološke situacije u Hrvatskoj broj novozaraženih korona virusom je udvostručan u odnosu na prethodni (više od 3.200), a epidemiolog Bernard Kaić upozorava da je to pođednako loše kao i na početku drugog talasa krajem prošle godine.

"Mislim da je zatvaranje terasa jedna od stvari koje će biti na stolu", rekao je Kaić za zagrebačku N1 tv.

O vakcini AstraZeneka, Kaić ukazuje da u Hrvatskoj nije bilo slučajeva trombotičke trombocitopenije.

Dodao je da trenutno nema dovoljno podataka da bi se menjale preporuke u vezi sa ovom vakcinom.

Premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć da će se u Hrvatskoj nastaviti imunizacija tom vakcinom, a nakon najnovijeg mimšljenja Evropske agencije za lekove.

Crna Gora: Vakcinacija najstarijih

Najviše doza vakcine, među prioritetnim grupama, primili su stariji od 80 godina, a potom zdravstveni radnici, pišu Vijesti pozivajući se na podatke Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Na zvaničnom sajtu covidodgovor.me navodi se da se do 6. aprila za vakcinaciju prijavilo 86.905 državljana Crne Gore, da je prvu dozu primilo 33.163, a drugu 5.538 osoba.

Vijesti prenose da je, prema zvaničnim podacima statistike od 1. januara prošle godine, starijih od 80 godina u Crnoj Gori bilo oko 20.000, a u toj starosnoj grupi podeljeno je do 5. aprila 7.447 doza vakcina.

Prvu dozu primilo je njih 6.143, dok je 1.034 osoba starijih od 80 godina revakcinisano.

Do ponedeljka je u Crnoj Gori vakcinisano i 4.009 osoba starosti od 75 do 79 godina, a 43 već je primilo i drugu dozu, a u toj prioritetnoj grupi, prema ranijim procenama, nalazi se 16.167 sugrađana.

Protiv kovid-19 do 5. aprila vakcinisano je i 5.668 osoba starosti od 70 do 74 godine, dok je 24 revakcinisano, a njih je u Crnoj Gori skoro 24.000.

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo je 3.475 osoba u sedmoj deceniji, a drugu 21. Njih je ukupno oko 76.500 u Crnoj Gori.

Imunizacija je počela i među populacijom starosti od 50 do 59 godina, među kojima su do ponedeljka podeljene 434 doze.

Slovenija nastavlja vakcinaciju AstraZenekom

Slovenija zasad neće promeniti strategiju vakcinacije protiv kovida-19, izjavila je rukovodilac vladine grupe za kovid-19 Bojana Beović.

Takva izjava je usledila nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) objavila da slučajevi pojave neuobičajenih krvnih ugrušaka treba da budu kategorisani kao vrlo redak kontra-efekat AstraZenekine vakcine.

Beović je izjavila da Slovenija zasad neće promeniti pristup u vezi sa tom vakcinom, što znači da vakcina AstraZeneka ostaje rezervisana za ljude od 60 do 65 godina, prenosi slovenačka agencija STA.

"Pristup se očigledno ne može menjati svakih nekoliko dana, jer uključuje logistiku na terenu. Čini se da trenutno nema smisla promeniti bilo koji pristup", rekla je Beović.

Dodaje da će pristup verovatno biti promenjen sredinom aprila kada je planirano da se vakcina "DŽonson & DŽonson" uključi kao četvrta u proces vakcinacije.

Prema njenim rečima, Slovenija do sada nije zabeležila nijedan slučaj zgrušavanja krvi povezan sa vakcinom.

Umrlih pet, obolelih 1.527

U Sloveniji je u sredu od posledica kovida preminulo petoro ljudi, a od 5.360 testiranih osoba bilo je 1.527, odnosno 28,5 odsto pozitivnih, saopštila je slovenačka vlada.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 223.416 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 4.097 obolelih.

Na bolničkom lečenju se nalazi 599 pacijenata, od čega je 129 u odeljenjima intenzivne nege. U utorak je iz bolnica otpušteno 56 pacijenata, a trenutno su aktivna 13.644 slučaja.

BiH: Preminule 84 osobe

U Bosni i Hercegovini su u protekla 24 sata od posledica kovid infekcije preminule 84 osobe, a registrovana su 1.582 novozaražena od 5.733 testirane osobe, saopštili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 4.396 uzoraka od čega je 1.001 pozitivan na korona virus. Preminule su 63 osobe, a do sada 4.103, preneo je Klix.ba.

U protekla 24 sata se oporavilo 797 pacijenata, dok su aktivna 19.454 slučaja.

U Republici Srpskoj u poslednja 24 sata testirana su 1.154 laboratorijska uzorka, a korona virus je potvrđen kod 457 osoba, dok je od posledica zaraze preminulo 16 osoba.

Do sada je u Republici Srpskoj preminulo ukupno 2.878 ljudi. U bolnicama je 1.447 pacijenata, a pod zdravstvenim nadzorom 12.319 osoba.

U Brčko distriktu su nakon testiranja 183 uzorka registrovana 124 nova slučaja zaraze korona virusom. Preminulo je pet osoba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Uz strogo poštovanje mera: Ponovo rade ugostiteljski objekti i fitnes centri

Izvor: Blic, 08.Apr.2021

U Republici Srpskoj od danas je ponovo dozvoljen rad ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, fitnes-centrima i svim priređivačima igara na sreću.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.