Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma pravosuđa u Hrvatskoj

Zagreb -- Franko Fratini zatražio od Hrvatske konkretne rezultate u reformi pravosudnog sistema koji "treba uskladiti sa evropskim".

Potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravdu EU, koji je danas doputovao u zvaničnu posetu Zagrebu, sastao se s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i prisustvovao je sednici vlade. On je na sednici upozorio ministre da Hrvatska mora da pokaže konkretne rezultate, ne samo kako bi formalno zadovoljila Brisel i ispunila uslove za prijem u EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego pre svega zbog svojih građana.

Fratini, koji je komesar za pravosuđe, slobodu i bezbednost Evropske komisije, nadležan je za dva poglavlja hrvatskih pregovora s Unijom - poglavlje Pravosuđe i temeljna ljudska prava (poglavlje 23) i poglavlje Pravda, sloboda i bezbednost (poglavlje 24).

On je članovima hrvatske Vlade rekao da ceni napore zvaničnog Zagreba da ispuni uslove na putu integracije u EU, ali je dodao da se pred Hrvatskom još nalazi veliki posao koji treba završiti, ne samo u reformi zakonodavstva već i na njihovom sprovođenju u praksi.

Fratini je, takođe, upozorio da je formiranje efikasnog i transparentnog pravosudnog sistema jedan od ključnih uslova koje zemlja mora da ispuni da bi bila članica EU.

Na polju borbe protiv korupcije, Fratini je naglasio potrebu "prevencije, detekcije i procesuiranja" pojedinih slučajeva i dodao da "želi da vidi konkretan napredak na konkretnim slučajevima".

U izjavama posle sednice, Fratini i Sanader su naglasili da se i u poglavlju 23 i 24 uskoro očekuje napredak Hrvatske, nakon što je početak pregovora o tim poglavljima odložen početkom ove godine zbog nedovoljnih reformi koje je Hrvatska sprovela na tom području.

Fratini je naglasio važnost regionalne saradnje i rekao da Hrvatska "može da odigra i već igra, važnu ulogu u regionu"... jer je

tranzitna zemlja preko koje se mogu krijumčariti cigarete, droga, ukradeni automobili ili ljudi.

"Evropska komisija je spremna finansijski da pomogne Hrvatskoj, ali Hrvatska mora da učini svoj deo posla", rekao je Fratini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.