Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 21:30

Razrešen dužnosti predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić

Crnogorski poslanici razrešili su dužnosti predsednika parlamenta Aleksu Bečića. Pre tri dana pala je i vlada premijera Zdravka Krivokapića.
Poslanici su se o smeni predsednika parlamenta izjašnjavali prozivkom. Za smenu Alekse Bečića glasala su 43 poslanika, 36 je bilo protiv, a jedan uzdržan. Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta biće v. d. predsednika Skupštine.

Predlog za razrešenje Alekse Bečića pre dve nedelje podnelo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 38 poslanika opozicije, a u obrazloženju su naveli da parlament za vreme mandata Alekse Bečića "nije bio mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspeo da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore".
Aleksa Bečić je na sednici Skupštine na kojoj se raspravljalo o njegovoj smeni rekao da navodi u predlogu za njegovo razrešenje nisu utemeljeni i da je apsurdno tražiti smenu predsednika parlamenta "jer se nije postigla dvotrećinska većina oko potrebnih pitanja i nije došlo do deblokade pravosuđa".
Poručio je da je ponosan na rezultate postignute dok je bio na čelu parlamenta.
"Najponosniji jesam što sam ovako odgovornu funkciju obavljao na način da se od mog delovanja, rada, rezultata, nikada nije zastidela prvo moja porodica, niti ijedan građanin i politički subjekt u Crnoj Gori. Sve što sam radio, radio sam verujući da radim najbolje i isključivo za Crnu Goru", rekao je Bečić.
Da je, kako je naveo, do izborne volje građana, ne bi mogao biti smenjen.
Prethodno, parlament Crne Gore izglasao je nepoverenje Vladi Zdravka Krivokapića.

Bečić je tada rekao da će, ukoliko Demokrate dobiju poziv za razgovore o novoj vladi, morati da dobiju i čvrste garancije da stranke koje ih pozovu neće u koaliciju sa DPS-om. 
Demokrate – Demorkatska Crna Gora saopštili su zatim da je za Građanski pokret URA Bečić "smetnja manjinskoj vladi GP URA i DPS-a".  
Poslanica URA Božena Jelušić rekla je, međutim, da ako neko misli da se nudi mogućnost DPS-u da se vraća na vlast, "on se zaista gorko vara".
Predsednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović izjavio je Dojče veleu da je najveći interes Crne Gore da dobije odgovornu vlast i da će DPS pružiti podršku manjinskoj vladi – "uz određene razumne političke uslove".
Vlada Zdravka Krivokapića je izdržala tačno 14 meseci. Izglasana je u Skupštini 4. decembra, 2020. godine, nakon sporazuma koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, URA i Demokrata, a posle pobede na izborima 30. avgusta 2020. čime je praktično prekinuta tridesetogodišnja vladavina DPS-a Mila Đukanovića. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razrešen dužnosti predsednik skupštine Crne Gore Aleksa Bečić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022

Crnogorski poslanici razrešili su dužnosti predsednika parlamenta Aleksu Bečića. Pre tri dana pala je i vlada premijera Zdravka Krivokapića...Za smenu Bečića glasala su 43 poslanika opozicije i koalicije "Crno na bijelo". Poslanici koalicije "Za budućnost Crne Gore" i "Mir je naša nacija" bili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"Prevrat u Crnoj Gori; Govorili za Abazovića da je bitanga" VIDEO

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 09:39

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić prokomentarisao je smenjivanje premijera Zdravka Krivokapića, odnosno predsednika Skupštine Aleksu Bečića..."Imali smo prevrat, glasovima URA promenjena je vlada i predsednik Skuštine, imamo povratak Đukanovića i revitalizovanje te stranke. Abazović...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.