Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razočaranje odlaganjem proširenja

Varšava, Prag, Bratislava -- Šefovi država i vlada novih članica EU, pre svega Poljske, Češke i Slovačke, razočarani samitom EU.

Predsednik Poljske Leh Kačinjski kaže da atmosfera za proširenje Evropske unije nije dobra, ali dodao kako se nada da će proširenje EU kao tema biti na dnevnom redu 2007, tokom rasprave o ustavu EU.

Poljska bi tada i pitanjima proširenja mogla da uslovi svoj pristanak na zajedničku spoljnu politiku. "Ako treba delimično da predamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoju spoljnu politiku u tuđe ruke, onda samo pod uslovom da u obzirbude uzet i ugao gledanja Poljske", kaže Kačinjski.

Poljska se zalaže za brza proširenja EU pre svega zbog Ukrajine, ali je Kačinjski ranije nekoliko puta naglasio da je Poljska, kada je reč o integraciji zemalja Zapadnog Balkana, solidarna s Češkom i Slovačkom, koje na ulazak Balkana u EU gledaju kao na svoj nacionalni interes.

I Češkoj i Slovačkoj, iako su zadovoljne nadom da bi pregovori EU sa Srbijom mogli da budu obnovljeni posle januarskih izbora, smeta to što se za buduća proširenja postavljaju oštriji uslovi.

"Ne treba menjati pravila usred igre", rekao je premijer Češke Miroslav Topolanek.

Premijer Slovačke Robert Fico zadovoljan je što je na samitu prevladao srdačniji i opušteniji pristup Srbiji. Slovačka i Češka su se pridružile inicijatvi premijera Italije Romana Prodija da saradnja Srbije s Haškim tribunalom ne bude uslov za obnavljanje, već za uspešno okončanje pregovora o pridruženju.

Štampa o proširenju EU

Svi listovi u Velikoj Britaniji danas ocenjuju da je EU odlučna da oteža ulazak novim članicama, ali i smatraju da EU ima interes da podrži zemlje okrenute demokratskim vrednostima, kao što je Srbija.

Najavljući delimičnu suspenziju pregovora EU s Turskom, Fajnenšel tajms piše da je taj potez samo najava novih, težih pravila za ulazak u EU. List piše da su Francuska, Holandija i Austrija među najradikalnijim pobornicima uvođenja strožih kriterijuma za proširenje, dok Italija prednjači u zalaganju da pregovori EU sa Srbijom budu obnovljeni i pre januarskih izbora.

Indipendent ocenjuje da EU ima interesa da pruži podršku zemljama koje su očigledno okrenute demokratskim vrednostima Zapada, poput Srbije. Dnevnik ocenjuje i da EU može da doprinese smanjenju međuetničkih tenzija u državama kao što su Makedonija i BiH.

Tajms ocenjuje da je EU uradila pravu stvar kada je u maju prekinula pregovore o pridruženju sa Srbijom. "Činjenica da Ratko Mladić još nije u rukama Haškog tribunala bila je dovoljan razlog za takvu odluku."

"Reč je o svojevrsnom testu na kom će se pokazati da li je Srbija spremna da svoj nacionalistički stav ublaži zarad ulaska u evropsku zajednicu naroda. Odgovor je 'ne sada', a možda i 'nikada'."

"Parlamentarni izbori u januaru i nastavak pregovora o Kosovu početkom 2007. treba Srbiji da pomognu u proceni kakvu odluku treba da donese", zaključuje list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.