Izvor: B92, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razjašnjavanje Dodik-Lajčak

Banjaluka -- Milorad Dodik i Miroslav Lajčak juče u Banjaluci dodatno pojašnjavali suprotstavljene stavove.

Nova politička previranja u Bosni i Hercegovini, koja su pojačana pošto je međunarodni predstavnik Miroslav Lajčak doneo odluke o promeni načina odlučivanja u Savetu ministara BiH, privremeno su smirena.

Međutim, Lajčak neće menjati odluke o promeni načina odlučivanja u Savetu ministara, donete 19. oktobra, jer one nisu usmerene protiv RS niti bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kog entiteta ili etničke grupe. Kancelarija međunarodnog predstavnika će institucijama RS dostaviti pravno tumačenje iz kog će biti vidljivo da cilj donetih mera jeste da institucije BiH funkcionišu, poručio je Lajčak posle dvosatnog susreta s premijerom RS Miloradom Dodikom.

Sastanak je održan na Dodikovu inicijativu, kako bi Lajčaku preneo primedbe predstavnika RS na odluke Kancelarije međunarodnog predstavnika. Lajčak je, kako kaže Dodik, obećao da će dostaviti pravno tumačenje i određena pojašnjenja odluke, od kojih bi neka mogla biti prihvatljiva.

Susret u Banjaluci završen je uz ocenu da su približeni stavovi o tom pitanju, a pošto je Lajčak potvrdio da nema govora o promenama njegovih odluka, to bi trebalo da znači da je Dodik napustio stav da RS neće poštovati odluke međunarodnog predstavnika.

Stranke iz RS traže da se Parlament RS odredi o Lajčakovim odlukama, a Partija demokratskog progresa najavila je pokretanje inicijative za ukidanje bonskih ovlašćenja međunarodnog predstavnika. Uprkos tim reakcijama, Lajčakove odluke ostaće na snazi, a suprotstavljanje njihovom sprovođenju moglo bi značiti otvaranje novog poglavlja, u kom će sankcije biti ključan element političke komunikacije u BiH.

"Lajčakove odluke kazna za reformu policije"

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović izjavio je ima dokaze, koje još ne želi da objavi, da su Lajčakove odluke kazna zato što nije prošao koncept reforme policije koji je za RS bio neprihvatljiv.

"SNSD je imao kvalitetne predloge kako da to prevaziđemo, ali niko o tome nije hteo da razgovara. To dokazuje da je cilj bio da ne dođe do reforme policije, već da se nađe krivac. Krivac je trebalo da bude nađen jer očito nije ni bilo planirano da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruženju", rekao je Radmanović za banjalučke Nezavisne novine.

"Sprovođenje Dejtonskog sporazuma najvećim delom je završeno i međunarodni predstavnik nema nijedan razlog da ostane u BiH. Mislim da je potrebno da Kancelarija međunarodnog predstavnika i jedan broj ljudi oko nje, koji vode politiku u BiH, smireno sednu i sagledaju situaciju inače je nepredvidivo u kom pravcu će ići BiH", rekao je Radmanović.

"Ugroženo postojanje RS"

Ombudsman Bosne i Hercegovine Vitomir Popović izjavio je da je Lajčakovom odlukom ugroženo postojanje RS i da je Lajčak mimo ovlašćenja nametnuo odluku kojom je izazvao debalans u međunacionalnim odnosima.

"Ako predstavnik nametne odluku kojom se ukida konsenzus u Savetu ministara BiH, kao jedan od sistema zaštite vitalnih interesa jednog naroda, onda on dovodi u pitanje prava konstitutivnosti naroda, a time mogućnost donošenja odluka na štetu RS", rekao je Popović u intervjuu za banjalučki Fokus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.