Ratni zločinac na slobodi

Izvor: S media, 25.Dec.2010, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratni zločinac na slobodi

Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu protiv policajca Mihajla Hrastova, osuđenog za ubistvo 13 zarobljenika, rezervista JNA, septembra 1991. godine. Ceo postupak vraća se na Vrhovni sud.

Ni 19 godina od zločina na Koranskom mostu kod Karlovca u Hrvatskoj, nema pravde za žrtve. Nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu Vrhovnog suda protiv policajca Mihajla Hrastova zbog ubistva 13 i ranjavanja dvoje zarobljenih rezervista JNA, septembra 1991. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ceo postupak vraća se na drugostepenu raspravu, odnosno ponovo na Vrhovni sud.

U međuvremenu, Hrastov, prvobitno osuđen na sedam godina zatvora, već je na slobodi. Dočekan od strane veteranskih udruženja u Karlovcu, rekao je da veruje u pravosudni sistem.

Hrvatski mediji prenose da je razlog za poništenje odluke banalan. Vrhovni sud, naime, nije javno objavio odluku kojom osuđuje Hrastova, već mu je odluka pismeno uručena dan kasnije. Sam Hrastov se na suđenju branio da su zarobljenici pokušali da pobegnu, pa je pucao.

Međutim, prema priči svedoka, rezervisti su najpre razoružani.

"Mi smo oružje i sve što je bilo na nama odložili na zemlju i otišli deset, petnaest metara dalje, samo smo imali košulje i pantalone, ni upaljač", kaže Svetozar Šarac, jedan od preživelih rezervista JNA.

Tako razoružani, uskoro su postali živo meso za streljanje:

"Mi smo zaustavljeni postrojeni i poubijani, i to je trajalo pet minuta. Nije bilo razgovora i pregovora. To su izmišljotine", navodi Šarac.

Postupak protiv Mihajla Hrastova počeo je još 1992. godine.

On je čak tri puta na karlovačkom Županijskom sudu bio oslobođen uz obrazloženje da je 13 zarobljenika rafalima ubio u nužnoj odbrani u vreme napada na Karlovac. Zbog ovakvih postupaka sudskih vlasti i nevladine i međunarodne organizacije su kritikovale hrvatsko pravosuđe.

(RTS)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

SKANDALOZNO: Hrvatski sud oslobodio ratnog zločinca!

Izvor: Press, 26.Dec.2010, 01:26

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presudu protiv policajca Mihajla Hrastova, osuđenog za ubistvo 13 zarobljenika, rezervista JNA, septembra 1991. godine, javlja RTS .Ni 19 godina od zločina na Koranskom mostu kod Karlovca u Hrvatskoj, nema pravde za žrtve....

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.