Raste zamak na planini Sutorman

Izvor: Politika, 11.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste zamak na planini Sutorman

Braća Krsto i Ilija Todorović grade ugostiteljski objekat nalik srednjovekovnoj tvrđavi sa tornjevima, stražarama, galerijama, spiralnim stepenicama...

Bar – Kada smo započinjali ovaj posao, pre šest godina, mnogi prijatelji su nas opominjali da uludo ne trošimo novac. Sada kada je zamak na nogama i dominira okolinom, ludost niko ne pominje. Ovim rečima su nas dočekala braća Krsto i Ilija Todorović na svom imanju na planini Sutorman, iznad Bara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Todorovići su 2003. godine kupili plac od 5.745 kvadrata od meštana sela Tuđemili, na lokaciji koja se zove Poskale.

– Bilo je to zemljište zaraslo u žbunje i draču, u koje niko nije ušao 30 godina. Nas dvojica smo ga sami očistili. Nismo hteli veliki bager da nam krči imanje, kako bismo sačuvali borovu šumu u kojoj ima i stabala graba, duba, jasena, bagrema, bresta i čempresa. Meštani su nas, iako je najbliža kuća udaljena 2,5 kilometara, prihvatili, lepo sarađujemo. I njihova imanja dobiće na ceni kad zamak bude završen, priča Ilija.

– U intenzivnu izgradnju zamka krenuli smo pre tri godine. On je naša zajednička ideja i projekat. Ima 1.050 kvadrata, u prizemlju i na tri sprata i visok je 15 metara. Obložen je crvenim, polugranitnim kamenom iz obližnjih Mikulića, veli Krsto.

Braća su na imanje, na kojem postoji izvor pitke vode, dovela struju. Kao sve srednjovekovne tvrđave, budući velelepni ugostiteljski objekat ima tornjeve, stražare, galerije, spiralne stepenice...

– Imaće pet apartmana, najveći od 170 kvadrata. Oni će biti luksuzno opremljeni. U zamku je predviđen prostor za restoran na dva nivoa od 250 kvadrata, kuhinja, vešeraj, terase sa kojih se vidi čitav Bar, vinski podrum, bazen, a šank će biti liftom povezan sa kuhinjom, kažu braća uglas.

– Očekujemo da će u ovoj tvrđavi boraviti bogata klijentela, članovi porodica koje su generacijama stvarale novac, a ne novopečeni bogataši. Ovde će dolaziti imućni ljudi prezasićeni poslovnim životom, ali ne da budu viđeni nego da uživaju u istinskom odmoru u netaknutoj prirodi, ističe Ilija.

Todorovići ne smeju da se upuste u prognozu kada će zamak biti završen i kada će postati turistička atrakcija.

– Završeno je tek 30 do 40 odsto posla. Svesni smo i da će finansijska kriza usporiti radove. Ali, nama se ne žuri, uživamo u svakom radnom danu na Sutormanu, kaže uz osmeh Ilija.

Todorovići osim auto-centra imaju i firmu za registraciju vozila i svaki zarađeni cent ulažu u zamak. Ali vele da mu ne robuju, znaju i da potroše na porodična putovanja i izlaske.

Milan Vujović

[objavljeno: 12/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.