Raseljeni sa Kosmeta 15 dana bez struje

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raseljeni sa Kosmeta 15 dana bez struje

U nekadašnjem odmaralištu „Trepče”, u Meljinama, 15 porodica živi u neizvesnosti čekajući pomoć da dođu do svog krova nad glavom

Herceg Novi – Višegodišnji rat koji privatnik, vlasnik zgrade u Meljinama u kojoj žive izbeglice, vodi protiv neželjenih stanara ovog meseca doživeo je kulminaciju. Raseljeničkih 15 porodica sa Kosmeta u nekadašnjem odmaralištu „Trepče", koja je nakon suđenja zbog dugova pripala Milovanu Kuzmanoviću, vlasniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šabačkog „Unifarma", 15 dana su bez struje. Nakon što ih je Kuzmanović pokušavao da iseli sudskim putem, od 2005. godine, u čemu je onemogućen jer su stanari posle presude za iseljenje dobili novu od Upravnog suda u Podgorici da se ne iseljavaju, ovaj privatnik je do svog poseda pokušao da dođe isključivanjem instalacija, kako bi stanari što pre sami otišli.

Raseljeni su se obraćali svim nadležnim instancama, opštinskoj i državnoj vlasti, ombudsmanu, organizacijama koje se bave problemima raseljenih u Srbiji i Crnoj Gori. Opština je obećala rešavanje problema krova nad glavom, ali u roku od nekoliko meseci, kada se budu isparcelisali placevi za njih na teritoriji Herceg Novog. Do tada stanari zgrade u Meljinama, kako kažu, nemaju gde. Nevenka Babić kaže da niko još nije prodao imanje na Kosmetu da bi mogao na drugi način da se snađe.

Ispred zgrade nekadašnjeg odmarališta je Kuzmanovićevo obezbeđenje koje legitimiše goste stanara. Prošle nedelje obezbeđenje je naložilo stanarima da mogu samo jednom da uđu i izađu, a drugi put da se pakuju i iseljavaju. Tada su Kuzmanovićevi radnici poslati da rade na renoviranju praznih stanova u zgradi razbili strujne instalacije na ulazu i vodovodne u zgradi. Privremena mera Osnovnog suda u Herceg Novom pre nedelju dana omogućila je raseljenima da slobodno ulaze i izlaze, a Vodovod je uz policijsko obezbeđenje popravio instalacije i priključio vodu. Elektrodistribucija, uz objašnjenje da je kvar izazvan razbijanjem tep-ormara i drugih strujnih instalacija unutar zgrade, oglasila se nenadležnom da struju vrati.

Vlasnik i njegovi zastupnici kojima je naloženo da vrate vodu i struju to nisu učinili, a iz suda je poručeno da stanari moraju podneti zahtev za prinudno izvršenje.

Pozitivno je to što je na žalbe stanara da nemaju para za skupu popravku gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić odgovorio obećanjem da će je opština platiti, pa nadoknaditi trošak iz sudskog spora sa vlasnikom.

– Znamo da moramo izaći, ali isto tako znamo da suđenje sa „Trepčom" oko njene imovine nije okončano jer još postoje pravna sredstva – kaže jedan od stanara Dragan Samardžić, potvrđujući da su sve mere u njihovu korist kupovanje vremena dok se za njih ne nađe rešenje.

Kuzmanović namerava da zgradu u Meljinama renovira za hotel. On tvrdi da neki od raseljenih imaju nekretnine na drugim lokacijama u Srbiji i Crnoj Gori, da su u zgradu nasilno ušli. Raseljeni se pozivaju na odobrenje „Trepče" koja je bila vlasnik kad su se uselili i na preporuku Vlade Srbije da se izbeglice ne isteruju iz odmarališta.

Na teritoriji Herceg Novog izbeglice i raseljeni i dalje u većem broju borave u kamp odmaralištima na hercegnovskoj rivijeri. U Meljinama su osim u zgradi nekadašnjeg odmarališta „Trepče" smešteni i u dve stambene zgrade, što je nedovoljno da reši njihove stambene probleme jer je u ovaj grad došao najveći broj izbeglih i raseljenih u odnosu na druge gradove na primorju.

A. G.

[objavljeno: 21/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.