Rajner: Otvorena pitanja prioritet u odnosima sa Srbijom

Izvor: RTS, 09.Feb.2016, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajner: Otvorena pitanja prioritet u odnosima sa Srbijom

Hrvatska želi konstruktivne odnose sa Srbijom, ali je intenziviranje rada na rešavanju otvorenih pitanja prioritet u međusobnim odnosima, rekao je predsednik hrvatskog Sabora Željko Rajner primajući u prvu posetu ambasadora Srbije Miru Nikolić.
Rajner je izjavio da se to prvenstveno odnosi na rešavanje pitanja nestalih i zatočenih, završetka procesa povratka imovine i arhivske građe, povrata kulturnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << blaga i rešavanja pitanja granice na Dunavu, navodi se u saopštenju Sabora, a prenela je agencija Hina.

Predsednik Sabora je ukazao i na važnost rešavanja položaja hrvatske manjine u Srbiji u skladu sa Sporazumom o zaštiti manjina iz 2004. godine.
"Formiranjem nove skupštine i vlade nakon parlamentarnih izbora u Srbiji koji su predviđeni u aprilu ove godine, nadamo se da će se ove teme naći u središtu naših bilateralnih razgovora", istakao je Rajner.
Takođe je naglasio da Hrvatska ne prihvata srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji se primenjuje na hrvatske državljane, navodi se u saopštenju.
Radi se o zakonu po kojem je uhapšen i osuđen Veljko Marić i koji već neko vreme izaziva spor između Zagreba i Beograda.
Bivša vlada premijera Zorana Milanovića nekoliko je puta najavila da će preko Brisela tražiti promenu tog zakona.
"Srbija je svesna potrebe rešavanja otvorenih pitanja", rekla je ambasadorka Nikolić i izrazila nadu da će dosadašnja saradnja i stručna pomoć koju je Hrvatska pružila Srbiji na početku njenog pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i dalje nastaviti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rajner: Otvorena pitanja prioritet u odnosima sa Srbijom

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2016

ZAGREB - Hrvatska želi konstruktivne odnose sa Srbijom, ali je intenziviranje rada na rješavanju otvorenih pitanja prioritet u međusobnim odnosima, rekao je danas predsjednik hrvatskog Sabora Željko Rajner primajući u prvu posjetu ambasadora Srbije Miru Nikolić...Rajner je izjavio da se to prvenstveno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.