Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2016, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajner: Intenzivirati rad na rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom

Predsednik Sabora Hrvatske Željko Rajner (Reiner) izjavio je danas da je prioritet hrvatske politike u odnosima sa Srbijom intenziviranje rada na rešavanju otvorenih pitanja, ali i položaja hrvatske nacionalne manjine.

"Hrvatska želi konstruktivne odnose sa svim svojim susedima, pa tako i Srbijom, ali intenziviranje rada na rešavanju otvorenih pitanja je prioritet u našim međusobnim odnosima", rekao je Rajner u razgovoru s novom ambasadorkom Srbije u Zagrebu Mirom Nikolić, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << saopštila je pres služba hrvatskog parlamenta.

On je naglasio da se to pre svega odnosi na rešavanje pitanja nestalih i zatvorenih u ratu početkom 90-tih, dovršetka procesa vraćanja imovine i arhivske građe, kulturnog blaga i rešavanje pitanja granice na Dunavu.

Predsednik novog saziva hrvatskog Sabora je ukazao i na važnost rešavanja položaja hrvatske manjine u Srbiji u skladu sa Sporazumom o zaštiti manjina iz 2004.

"Formiranjem nove skupštine i vlade nakon parlamentarnih izbora u Srbiji koji su predviđeni u aprilu ove godine, nadamo se da će se ove teme naći u središtu naših bilateralnih razgovora", naglasio je Rajner.

Nova ambasadorka Mira Nikolić rekla je da je Srbija svesna potrebe rešavanja otvorenih pitanja.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, izrazila nadu da će se nastaviti saradnja i stručna pomoć koju je Hrvatska pružila Srbiji na početku njenog pregovaračkog procesa s Evropskom unijom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Rajner: Otvorena pitanja prioritet u odnosima sa Srbijom

Izvor: RTS, 09.Feb.2016

Hrvatska želi konstruktivne odnose sa Srbijom, ali je intenziviranje rada na rešavanju otvorenih pitanja prioritet u međusobnim odnosima, rekao je predsednik hrvatskog Sabora Željko Rajner primajući u prvu posetu ambasadora Srbije Miru Nikolić. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.