Radnici bi da konačno čuju dobre vesti

Izvor: Politika, 04.Dec.2009, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici bi da konačno čuju dobre vesti

Nikšićka kompanija „Neksan” spremna da pomogne Željezari u pokretanju proizvodnje, ali se vlasnici MNSS predomišljaju

Od našeg dopisnika

Nikšić – U trenutku kada se rešava sudbina Željezare, a više od 1.500 radnika izlazi na ulice Nikšića i Podgorice tražeći isplatu zaostalih zarada, regresa, pokretanje proizvodnje i ugradnju opreme, vlasnik fabrike MNSS je odbio ponudu kompanije „Neksan” iz Nikšića da ova firma organizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proizvodnju, nabavku sirovina i plasman robe.

Iako je bilo dogovoreno da se posao godine završi uspešno na zadovoljstvo svih radnika Željezare, vlasnik fabrike je odustao od ponude koju je prihvatio u razgovoru sa vlasnikom kompanije „Neksan” Miodragom Davidovićem. Pružena ruka Danijela Borla, člana borda direktora, i njegovih saradnika i njegova izjava da je napravljen dobar posao samo posle nekoliko sati je povučena. Zašto se vlasnik fabrike predomislio, a nije bio u mogućnosti da isplati zarade, regres radnicima, da organizuje redovnu proizvodnju i završi započetu rekonstrukciju, samo on zna.

– Hteo sam po treći put da pomognem radnicima Željezare, fabrici koja je izgradila Nikšić i više od pola Crne Gore, bez i jednog jedinog evra profita za moju firmu. Posle dve propale privatizacije u Željezari smo bili 2003. i 2004. godine kako bismo pomogli fabrici da stane na noge i da radnici redovno primaju zarade. Bio sam i u bordu direktora 2006. godine, ali sam napustio tu funkciju kada sam video da od modernizacije, kako je to ugovorom bilo predviđeno, neće biti ništa. U to vreme radnici su prosečno zarađivali 620 evra, a danas jedva 420. Pre tri godine Željezara je ostvarivala rekordnu proizvodnju, a njeni gubici danas dostižu 16 miliona evra, rekao je Davidović.

Istina dodao je da strane kompanije u Crnoj Gori imaju bolje uslove nego domaće, ali da to ne smeta, ako doprinosi ozdravljenju privrede.

– Željezara je proizvela najveći broj kvalitetnih kadrova, a naše veze na inostranom tržištu omogućile bi da se njeni proizvodi lakše prodaju. Od sudbine Željezare ne zavisi samo 1.500 zaposlenih, nego indirektno 30.000 stanovnika Nikšića i Crne Gore, ističe on.

Kompanija „Neksan”, koja zapošljava 100 radnika, i u vremenu ekonomske krize posluje uspešno. Dovoljno je reći da su svi radnici ove kompanije obezbedili krov nad glavom. Firma im je finansirala 50 odsto od vrednosti stana, a ostatak su krediti sa rokom otplate od 25 godina. Osnovna delatnost kompanije „Neksan” je proizvodnja vina i alkoholnih pića po licencama, ali su se sa uspehom dokazali i u građevinarstvu. U ovom preduzeću najavljuju povećanje izvoza za 200 odsto, veći broj zaposlenih, održavanje proizvodnje, kao i dobre zarade koje su u ovoj godini povećane za 8,5 odsto. Uz to, kompanija „Neksan” privodi kraju izgradnju manastirskog kompleksa sa parohijskim domom u mestu Bobotovo groblje u Goliji, na samoj granici Crne Gore i Republike Srpske.

Rade Vukićević

[objavljeno: 04/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.