RU: Visoki funkcioneri pod istragom

Izvor: B92, 25.Maj.2012, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RU: Visoki funkcioneri pod istragom

Bukurešt -- Rumunsko tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv visokih funkcionera koji su se navodno umešali u slučaj korupcije bivšeg rumunskog premijera Adrijana Nastasea.

"Istraga je pokrenuta protiv direktora Državne građevinske inspekcije Konstantina Grajdana koji je, kako se tvrdi, pokušao da interveniše u korist Nastasea", naveli su tužioci u saopštenju.

Grajdana je na to mesto imenovao premijer Viktor Ponta, ali on je otpušten četiri dana po imenovanju kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je neočekivano povukao sve oputžbe za korupciju protiv Nastasea koje je inspekcija podnela.

Taj potez je izazvao oštre kritike u rumunskoj štampi, pri čemu su neki optužili novu vladu za "povratak na sumnjivu praksu" da spasava političare umešane u slučajeve korupcije.

Ponta se danas distancirao od Grajdana, rekavši da je on "lično doneo odluku", ne obavestivši premijera.

"Njegov postupak nije normalan i mislim da treba zakonski da odgovara", rekao je on, javio je AFP, pozivajući se na agenciju Medijafaks.

Nastase je bio premijer Rumunije između 2000. i 2004, a 30. januara je osuđen na dve godine zatvora. Rumunija je pod velikim pritiskom EU da iskoreni korupciju na visokom nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.