Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RS želi da bude prihvaćena"

Beograd -- Milorad Dodik rekao da RS želi da bude definitivno prihvaćena kao demokratska zajednica koja je usmerena ka evropskim integracijama.

Na predavanju o situaciji u Republici Srpskoj, BiH i regionu u Skupštini Grada Beograda, premijer Republike Srpske je ponovio raniju ocenu da bi raspisivanje referenduma o otcepljenju srpskog entiteta od BiH predstavljalo "političku avanturu", i da međunarodna zajednica, koja u regionu često ima dvostruke standarde, to pitanje proglašava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za tabu temu.

On je, takođe, rekao da je neodrživo da se u pregovorima o pridruživanju EU kao uslov ispostavlja ukidanje institucija u Banjaluci i insistiranje na Sarajevu kao "jedinoj adresi" nadležnoj za pregovore, ukazujući da u tom procesu mora da postoji koordinacija državnih i entitetskih institucija. "Taj administrativni kapacitet je neodrživ, bez obzira koliko bio poželjan u Evropi. On će se u jednom trenutku pokazati kao potpuno apsurdan", rekao je premijer RS.

U osvrtu na predstojeću posetu srpskog premijera Vojislava Koštunice Banjaluci, koja je najavljena za petak, Dodik je rekao da će pokrenuti pitanja ekonomskog otvaranja i većeg priliva investicija iz Srbije.

Premijer RS je rekao da će sa Koštunicom biti reči i o izgradnji infrastrukture za bolje povezivanje RS i Srbije, kao i mogućnosti da u Srbiji bude usvojen zakon o dvojnom državljanstvu, koji je već ratifikovan u parlamentu BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.