Pusićeva: Temu nestalih zatvoriti

Izvor: B92, 12.Jan.2014, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusićeva: Temu nestalih zatvoriti

Zagreb -- Rešavanje sudbine nestalih je ključni uslov za početak razgovora Beograda i Zagreba o međusobnom povlačenju tužbi za genocide, kaže Vesna Pusić.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je da je ključni uslov rešavanje sudbine nestalih, odnosno da srpska strana osigura podatke o nestalima u ratu u Hrvatskoj.

"O svim preduslovima, osim o nestalima, može se raspravljati - to je ljudsko pitanje i da bi se na neki način iskoračilo iz prošlosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u budućnost, temu nestalih treba zatvoriti", rekla je Pusić na Hrvatskoj radioteleviziji.

Na pitanje da li zna da Srbija ima podatke o sudbini oko 900 nestalih s hrvatske strane, Pusić je odgovorila da "neke podatke svakako treba proveriti", poput otvaranja vojnog arhiva.

Upitana da li će upravo otvaranje vojnog arhiva biti jedan od zahteva u razgovoru s kolegama iz Srbije, Pusić je odgovorila da "oni puno bolje znaju gde bi se podaci (o nestalima) mogli tražiti".

"Polako ističe peščani sat, jer je prva rasprava (pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu) zakazana u martu", naglasila je šefica hrvatske diplomatije.

Ocenila je da srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić želi da reši taj problem, ali da je pitanje kakav je odnos snaga u aktuelnoj vlasti u Srbiji i postoji li politička volja da se pitanje nestalih reši.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pusićeva: Temu nestalih zatvoriti

Izvor: Akter, 12.Jan.2014

Rešavanje sudbine nestalih je ključni uslov za početak razgovora Beograda i Zagreba o međusobnom povlačenju tužbi za genocide, kaže Vesna Pusić

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.