Pupovac želi vlast nad svim Srbima

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac želi vlast nad svim Srbima

Srbima u Hrvatskoj preti sumrak demokratije, jednopartijski sistem i doživotna vlast jednog čoveka nad njihovom manjinskom zajednicom, reči su koje se poslednjih dana najčešće mogu čuti među pripadnicima srpske zajednice koji su pažljivije pročitali prve informacije o dogovoru između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) o načinu na koji bi pripadnici srpske manjine ubuduće učestvovali na izborima, tvrdi u razgovoru za "Vesti" Nenad Vlahović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << potpredsednik Srpskog narodnog veća.

- Odustajući od dvostrukog prava glasa, za koji se sve manjine u Hrvatskoj zalažu već godinama, Milorad Pupovac i njegov SDSS sprovode rasnu segregaciju nad sopstvenim narodom.

Kako izgleda taj novi predlog?

- Umesto da Srbi imaju jednu izbornu jedinicu za celu Hrvatsku kao što je to do sada bio slučaj, po novom bi kao i ostale stranke imali pravo na izbornu listu u svakoj izbornoj jedinici.

U Sabor bi kao i do sada obvezno ušla tri srpska zastupnika, ali samo iz stranke čiji bi kandidati u svim izbornim jedinicama zajedno sakupili najviše glasova.

Kandidati ostalih srpskih stranaka, koje u finansijskom smislu jedva sastavljaju kraj sa krajem, ne bi mogli da uđu u hrvatski parlament čak i kad bi u pojedinim izbornim jedinicama ubedljivo pobedili SDSS kandidate. Na taj način Pupovac i njegova stranka u Saboru bi mogli ostati doživotno.

Šta je vaš predlog?

- Trebalo bi osmisliti takav model koji će podsticati politički pluralizam, a ne pomagati SDSS da pobeđuje ostale srpske stranke na temelju samo osam odsto birača srpske nacionalnosti koliko ih obično glasa za tu stranku. Kad bi taj model važio za sve, a ne samo za SDSS onda bi recimo jedna od dve najjače hrvatske stranke sama ušla u Sabor i u Hrvatskoj bi bio uveden jednopartijski sistem.

Zašto mislite da je to politička trgovina?

- Ne upućuje li na naše sumnje u političku trgovinu upravo činjenica da se za SDSS pripremaju takve izborne privilegije kakve nema niko u svetu. Jedino nam

sada predstoji iščekivanje i strepnja na koji će način SDSS uzvratiti svom dobročinitelju.

Nazire li se to nova politička struja među Srbima u Hrvatskoj?

- Moramo nešto uraditi na tom planu upravo zbog slabih rezultata srpske politike i jedne izrazito nedemokratske i autokratske atmosfere unutar srpske zajednice. Manje srpske stranke bi recimo morale da povedu računa o činjenici da su pre dve godine na lokalnim izborima zajedno osvojile više glasova od SDSS. Ali nisu zajedno izašle na izbore. Da su to uradile pobedile bi SDSS.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.