Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac zadovoljan izmenama zakona

Zagreb -- Milorad Pupovac zadovoljan je što su u Krivični zakon uvršteni zločin iz mržnje i etnički motivisano nasilje.

Poslanik srpske nacionalne manjine u hrvatskom saboru izjavio je da je izuzetno zadovoljan što je parlament izglasao izmene Krivičnog zakona. "Postigli smo što smo želeli", objasnio je Pupovac, dodajući da će se po novim odredbama Krivičnog zakona zločinom iz mržnje definisati svako krivično delo počinjeno prema osobi zbog njene rase, boje kože, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pola, polne orijentacije, jezika, vere i drugog.

Ovo je posebno važno u slučajevima napada na pripadnike nacionalnih manjina, koji su do sada u pravilu tretirani ili kao klasična krivična dela (ubistvo, pljačka, fizički napad) ili kao kršenje javnog reda i mira.

"Zakonsko sankcionisanje biće prvi korak da ljudi dođu k svesti da je potpuno necivilizovano dozvoljavati da se vrši zločin iz mržnje prema pripadnicima različitih etničkih grupa. Pokriće za takve zločine je shvatanje da to neko može napraviti zato što je žrtva Srbin, Rom ili Jevrejin i da za njih zakon ne važi", objašio je Pupovac.

On tvrdi i da se stav javnosti ipak polako menja i da postoji sve više slučajeva u kojima se građanska javnost buni protiv jednostranog, etnocentričnog i nacionalističkog pristupa.

Osim u okolini Zadra, incidentnih situacija ima i u drugim delovima Hrvatske, ali Pupovac tvrdi da je okolina Zadra najugroženija, jer je to područje stalni izvor etnički motivisanih konflikata, dok su ostala područja manje istaknuta.

Na pitanje da li je zadovoljan radom policije u takvim slučajevima, Pupovac odgovara da policija ipak reaguje bolje nego neki drugi državni organi. "Do sada takvi napadi nisu bili tretirani kao etnički motivisani napadi. Ne možete jednako tretirati običnu svađu u kafani među lokalnim pijancima i slučaj kada pripadnik jedne nacionalnosti napadne drugoga zato što je iritiran njegovim etničkim poreklom", upozorava Pupovac, dodajući da su se takvi incidenti do sada poistovećivali.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.