Pupovac napadnut na zagrebačkoj pijaci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2018, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac napadnut na zagrebačkoj pijaci

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), lider Srpskog nacionalnog veća i poslanik u hrvatskog parlamentu, Milorad Pupovac napadnut je danas na zagrebačkoj pijaci Dolac, kada je u prolazu sa stranačkim kolegom Borisom Miloševićem, pogođen gomilom hrane.

Kako je saopšteno iz SNV, sve se dogodilo nešto posle 14 sati, nakon završetka sednice parlamenta, dok su Pupovac i Milošević prolazili pored bistroa "Amfora" na toj zagrebačkoj pijaci iz smera ribarnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema Trgu Bana Jelačića.

Vučić: Ne dolivati ulje na vatru,da gradimo budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je žao zbog napada na predsednika SDSS Milorada Pupovca u Zagrebu, ali i da to ne menja njegov stav i poruku da Srbija i Hrvatska, Srbi i Hrvati, treba da grade zajedničku budućnost.

Vučić je novinarima u Nišu rekao i da će kasnije večeras pozvati Pupovca.

"Žao mi je zbog svega što se dogodilo Pupovcu i neću ovu situaciju da koristim da bih dolivao ulje na vatru loših odnosa Srba i Hrvata", rekao je Vučić i ukazao da su naše emocije uzavrele kada se o takvim stvarima govori, ali da bi voleo da Hrvatska razume da imamo zajedničku budućnost, dok po pitanjima iz prošlosti možemo da se razlikujemo.

"Po pitanjima iz prošlosti mogu da mi zamere šta hoće i mojim izjavama i ja njima, ne samo što se tiče izjava, nego što se tiče i dela - mnogo toga, ali to ne menja moju poruku da sam apsolutno uveren da Srbija i Hrvatska i da će Srbi i Hrvati, bez obzira na tragičnu ličnu i porodičnu prošlost, morati zajednički da grade budućnost" rekao je Vučić.

Kako je rekao, bilo bi dobro i kada bi da se više takvih glasova čulo iz Hrvatske te da se i onda takve stvari ne bi dešavale ni Pupovcu ni drugim srpskim predstavnicima ni Srbima koji tamo žive.

U jednom trenutku, navodi se, Pupovac je osetio udarac u desnu stranu tela, od vrata do šake desne ruke, a kada se okrenuo video je da je pogođen većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovoj odeći (mantilu), a neki (krupniji i krući) odbili su se od njegovog vrata, ramena i ruku i rasuli po tlu.

U saopštenju se navodi da s obzirom na jačinu i preciznosti udarca, Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega sa jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana "Amfora".

"Ovo nije prvi, ni verbalni, ni fizički nasrtaj na predsednika SDSS-a i predsednika SNV-a, prof. dr. Milorada Pupovca, ali jeste prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih suradnika, Borisa Miloševića. S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, reč je ne samo o bezobzirnost, već i karakteru potencijalno opasnog fizičkog napada na njih", navodi se u saopštenju.

I po tome kako je izveden, ističe u saopštenju, ovaj napad za cilj je imao otvoreno manifestovanje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje Pupovca i Miloševića, koji je, inače, predsednik Klupa poslanika SDSS u Hrvatskom saboru.

"S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vreme a posebno proteklih sedmica protiv zastupnika Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke ovaj napad ne treba nikog da iznenadi, jer ta je kampanja takva da podstiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja", poručuje se u saopštenju.

Zagrebačke NVO osudile napad na Pupovca

Zagrebačke nevladine organizacije u okviri Kuće ljudskih prava osudile su napad na poslanike u Hrvatskom saboru Milorada Pupovca i Borisa Miloševića.

Napad na Pupovca, koji je u trenutku napada bio u društvu stranačkog kolege i šefa poslaničke grupe SDS S Miloševića, dogodio se nešto posle 14 sati, po završetku saborskog zasedanja.

Documenta u saopštenju koje je potpisao Eugen Jakovčić, ocenjuje da taj napad podseća na godine u kojima su, kako kažu, mržnja i nasilje prema drugima i drugačijima završavale ubijanjem.

"Pozivamo sve u hrvatskom društvu na solidarni otpor protiv rastuće netrpeljivosti i svih pojavnosti fašizma", navodi se u saopštenju.

Antifašistička liga RH ocenjuje da današnji napad na Pupovca i Miloševića pokazuje šta može da napravi "huškačka propaganda" kojom su ovi manjinski poslanici izloženi već duže vreme.

"Medijska promocija onih koji lažu i klevete pogoduje atmosferi u kojoj su neki uzeli sebi za pravo da mogu na one druge bacati hranu, vikati na ulici", ocenjuje ta organizacija.

"Fašizacija hrvatskog društva je opasna pojava, jer fašizam nisu koncentracijski logori, to je kraj, sve počinje izvrgavanjem manjine besu i huškanju, što je gotovo postala svakodnevna pojava u hrvatskom društvu, i to pre svega prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti i svima onima koje ne govore radikalno desnim diskursom", ukazuje Antifašistička liga RH, saopštila je Kuća ljudskih prava Zagreb.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.