Pupovac: Plenković nije bio sklon da zabrani za dom spremni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 18:19

Pupovac: Plenković nije bio sklon da zabrani "za dom spremni"

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da je sa odlazećim premijerom razgovarao o mogućnosti da ustaški pozdrav "za dom spremni" bude zakonom zabranjen u Hrvatskoj, ali da Andrej Plenković, kako kaže, nije bio sklon tome.

To jeste ustaški pozdrav i teško je, praktično nemoguće, pripisivati mu bilo koje drugo značenje nakon razdoblja ustaškog pokreta i teško je to pravdati činjenicom da su neke formacije za vreme rata u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozdravljale tim pozdravom i s obzirom na to da su kasnije priključene HV-u da time taj pozdrav više nije ustaški, kazao je Pupovac.

"To ne odgovara činjenicama. Ti ljudi doista jesu veličali Pavelića i njegovu ustašku ideologiju. Neki od njih i danas to neskriveno pokazuju", kazao je Pupovac odgovarajući na pitanje da li može da prihvati tezu da pozdrav "za dom spremni" nije ustaški, nego pozdrav kojim su se pripadnici HOS-a borili za Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Govoreći o nesklonosti Plenkovića da taj pozdrav bude zakonski zabranje, Pupovac je naveo da jedna stranka, koliko god bila moćna, a HDZ, kaže, to jeste, ako je podeljena oko pozdrava to onda nije dovoljno da taj pozdrav "smestimo tamo gde mu je mesto - u istoriju".

Govoreći o radu odlazeće vlade, čiji je SDS S deo, Pupovac je rekao da je ona počela i završava mandat sa dubokom krizom. Navodi da mu nije žao što je njegova stranka bila deo vlade, jer su, kako kaže, ipak napravljeni neki iskoraci.

"Žao mi je što nismo išli brže i odlučnije", rekao je Pupovac za hrvatski portal Dnevnik.

Hrvatska se nalazi nešto više od mesec dana do parlamentarnih izbora, zvanična kampanja još nije počela, ali je ona neslužbena u punom jeku, a vlada je, ističe Pupovac, počela u periodu ozbiljne duboke krize nakon kraha saradnje između HDZ-a i Mosta i završila je sa dubokom krizom kao posledicom covida-19.

"U samoj koaliciji to je bilo doista teško razdoblje, posebno za zastupnike manjina jer su se govor mržnje i netolerancija manifestovali u Saboru i izvan Sabora. Bilo je izuzetno teško politički delovati u takvim okolnostima", rekao je Pupovac.

O lideru Domovinskog pokreta Miroslavu Škoru, Pupovac kaže da ga zna kao političara iz vremena predsedničke kampanje, kao pevača koji je ušao u političku sferu.

Škoro se, prema Pupovcu, koristi najdirektnijim populističkim metodama za koje se veruje da mogu imati rezultata u spoju pevačke popularnosti, koja je nacionalno sentimentalna, i njegovog pozivanja da će služiit narodu i da će iz njega progovoriti narod, kao I da će pomoću njega narod vladati.

"Predugo sam u politici da bih mogao verovati u takvu ideju politike", rekao je Pupovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pupovac: Plenković nije bio sklon da zabrani "za dom spremni"

Izvor: Blic, 28.Maj.2020

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da je sa odlazećim premijerom razgovarao o mogućnosti da ustaški pozdrav “za dom spremni” bude zakonom zabranjen u Hrvatskoj, ali da Andrej Plenković, kako kaže, nije bio sklon tome.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.