Izvor: B92, 28.Avg.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pula: Sporna statua zbog tri prsta

Pula -- Spomenik mornaru, riječkog kipara Pavla Perića, u parku kraj pulske Arene, ponovo je srušen zbog podignuta tri prsta, piše zagrebački "Jutarnji list".

Spomenik je postavljen u Puli 1953. povodom 35 godina od streljanja mornara iz Boke Kotorske i Pule zbog pobune protiv Austrougarske monarhije.

Statua mornara od livene bronze visoka je oko 190 centimetara, srušena je sa kamenog postolja i bačena na zemlju. Pri tome je otkinut i ukraden komad njene desne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruke dužine 70 centimetara.

List navodi da je u toku prepiska nadležnih u gradskoj upravi Pule o tome ko treba na osnovu istorijskih dokumenata da odluči kako rekonstruisati uzdignutu ruku mornara otvorenog dlana i sa tri ispružena prsta.

Zagrebački dnevnik podseća da je spomenik,svedočanstvo bogate i burne pomorske prošlosti Pule.

Spomenik je u zimu 1991. srušen noću. Tada je sklonjen u skladište gde je čekao bolja vremena 13 godina. Vraćen je 2004. Od tada je spomenik mornaru često bio na meti vandala i predmet oštrih polemika, pri čemu se zanemarivala istorijska činjenica koja je bila povod Gradu Puli da se pre 56 godina oduži hrabrim mornarima, streljanim zato što su hrvatske krajeve želeli da izdvoje iz Austrougarske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.