Puhovski: Primitivna razmena uvreda

Izvor: B92, 10.Jan.2013, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puhovski: Primitivna razmena uvreda

Zagreb -- Žarko Puhovski ocenio je da je razmena uvreda između hrvatske vlade i Katoličke crkve zbog uvođenja zdravstvenog obrazovanja u škole "primitivna komunikacija".

Puhovski je Tanjugu rekao da je zamenik biskupa Valentin Pozaić juče pozvao na svrgavanje vlasti, a da mu iz vlasti nije odgovoreno na adekvatan način.

Pozaić je na jučerašnjoj tribini protiv uvođenja zdravstvenog vaspitanja pozvao na svrgavanje vlasti "novom Olujom i lustracijom".

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veterana Predrag Fred Matić rekao je da će u saradnji s predsednikom Ivom Josipovićem razmatrati medalju koja će biti iskovana za "Oluju 2", a da će razmotriti i dodelu generalskih činova Pozaiću i teologu Adalbertu Rebiću, koji je nameru uvođenja zdravstvenog obrazovanja ocenio kao komunističku i "zaveru pedera i lezbejki".

Premijer Zoran Milanović je na početku današnje sednice vlade upozorio ministre da ne odgovaraju na provokacije.

Puhovski kaže da "nije nemoguće odrediti koja je strana na primitivnijem nivou komunikacije i to je ono što je za Hrvatsku katastrofa, pri čemu se zaboravlja da je strana na vlasti ipak opasnija".

"Milanović je s pravom pozvao na smirivanje atmosfere, ali je govorio i iz pozicije cinizma vlasti", rekao je Puhovski, podsetivši da je premijer praktično poručio: "Posle ćemo govoriti o tome i radićemo dalje šta hoćemo".

To je, smatra on, zabrinjavajuće, bez obzira na primitivni nivo argumentacije protiv zdravstvenog programa. Taj program je, dodao je on, sam po sebi izrazito loš i ne bi se smelo pristati na to da niski nivo crkvene kritike dovodi do toga da se podržava loš program.

"Važnije od svega toga je da je Pozaić pozvao na svrgavanje legalno izabrane vlade i to je nešto na šta je trebalo reagovati", smatra Puhovski.

On je naglasio i da nije u redu kada se iz "crkvenih redova ova vlast poredi s Hitlerom", jer bi, kako kaže, onda tu gospodu trebalo upozoriti da Katolička crkva ni približno nije toliko glasno govorila protiv Hitlera kao što sada govori protiv "Kukuriku koalicije".

Puhovski je ocenio i da se u neku ruku mogu povezati izjava Pozaića i rezultat ankete u "Večernjem listu" prema kojoj se građani zalažu za znatno jačanje ovlašćenja predsednika Josipovića, odnosno za to da ima ovlašćenja slična onima koje je imao predsednik Franjo Tuđman.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.