Pucanj na sve Srbe povratnike

Izvor: Vesti-online.com, 03.Sep.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pucanj na sve Srbe povratnike

Na samoj granici između Federacije BiH i Republike Srpske, u mestu Gornji Svilaj kod Odžaka, gde uglavnom žive Srbi povratnici, u četvrtak uveče pucano je na Borislava Rakića, načelnika opštine Vukosavlje i još nekoliko Srba, ali na sreću nije bilo povređenih.

Predsednik RS Milorad Dodik tvrdi da je reč o pokušaju ubistva i "etnički motivisanom napadu".

- Naša saznanja govore da je u pitanju etnički motivisan napad i kao takav mora biti prioritet u delovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << federalne policije. Ovaj napad predstavlja napad na sve Srbe povratnike u Federaciji BiH - poručio je predsednik Srpske i zatražio od policije Federacije BiH hitno otkrivanje i procesuiranje počinilaca.

Incident se odigrao u Federaciji BiH, na obali Save.

Rakić je predsednik opštine koja je od ovog mesta udaljena samo dva kilometra i nalazi se na teritoriji Republike Srpske.

On je u petak puna dva sata davao izjavu policiji, a za "Vesti" kaže da očekuje da vlasti u Federaciji učine sve kako bi sprečile nove incidente.

- Srbi sa obe strane entitetske granice su vidno uznemireni i uplašeni. Ako je neko pucao na mene i psovao mi srpsku majku, a zna da sam načelnik jedne opštine, šta onda mogu da očekuju občni ljudi - povratnici - kaže i dalje vidno uznemiren Rakić.

On objašnjava da je sa dvojicom prijatelja i bratićem otišao na Savu kako bi se provozali ski džetom, koji je dobio na dva dana od jednog prijatelja.

- Oko 18 sati, dok smo se vozili, izašao je jedan meštanin, Bošnjak sa puškom i bukvalno sat vremena nas vređao i psovao nam i živo i mrtvo, katastrofa šta je sve izgovarao. Na kraju je uperio pušku u našem pravcu i jedan hitac je prvo ispalio u mom pravcu, a drugi prema mom bratiću i prijatelju. Odmah sam pozvao policiju i, iskreno, nisam smeo da izađem iz vode dok se nisu pojavili. Očekivao sam da će ga policija još to veče privesti, ali on je tek danas pozvan na razgovor u stanicu i koliko sam obavešten daje izjavu. Nadam se da će posle toga biti i uhapšen - kaže Rakić.

Prema njegovim rečima u ovom pograničnom delu između dva entiteta BiH do sada nije bilo sličnih incidenata zato što obe strane, i Srbi i Bošnjaci, pokušavaju da izgrade poverenje i ostvare miran suživot.

- Očekujem od vlasti u Federaciji da učine sve da ne unište ono što smo godinama gradili, a to je zajednički suživot i mir pre svega - ističe predsednik opštine Vukosavlje.

- To je napad na Republiku Srpsku. To je napad na Srbe. To je napad na srpske povratnike u FBiH. Očekujem da policija što pre rasvetli ovaj napad - poručio je Govedarica.

On je istakao da se Srbi u FBiH moraju osećati sigurno kao što se Bošnjaci i Hrvati osećaju sigurno u Republici Srpskoj.

- Nema sumnje da ovakvi napadi govore o tome da je FBiH manje tolerantna sredina i da je Republika Srpska daleko više napredovala u poštovanju ljudskih prava - rekao je Govedarica, saopšteno je iz SDS-a.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.