Izvor: B92, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptičji grip možda u Mađarskoj

Budimpešta -- Na farmi na jugoistoku Mađarske pronađeno je 30 do 40 gusaka za koje se strahuje da su zaražene ptičjim gripom.

Zvaničnik veterinarske službe kaže da se možda radi o smrtonosnom obliku ptičjeg gripa H5N1. Obolele guske, od kojih su neke uginule, a neke pokazuju znake oštećenog nervnog sistema, otkrivene su na farmi u oblasti Čongrad, rekao je veterinar Mikloš Šut.

On je kazao da je juče izabran uzorak od 1.600 gusaka, dok je ostalih 3.300 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << danas ubijeno.

Prema njegovim rečima, uzorci će biti poslati u laboratoriju Evropske unije u Vejbridžu u Engleskoj, samo ukoliko testovi potvrde prisustvo ptičjeg gripa.

"Mi trenutno nismo u fazi da smo zaista utvrdili virus. Još nemamo potvrde da je virus pronađen", rekao je Šut na konferenciji za novinare. On je dodao da su mađarski testovi do sada utvrdili kliničke simptome i neke mutacije, koji ukazuju da bi divlje ptice mogle prenositi virus.

Rezultati testova se očekuju za naredna dva do tri dana ukoliko je virus prisutan, ili za dve nedelje ukoliko se pokaže da su uzorci negativni.

Na osnovu informacija koje su veterinari dobili od zaposlenih na farmama, Šut je rekao da su guskama na farmi virus možda prenele "velike grupe" divljih gusaka smeštene na obalama obližnje reke.

Preduzete su uobičajene preventivne mere za izbegavanje širenja zaraze, rekao je Šut i dodao da se postupa kao da je utvrđeno postojanje virusa.

Prvi slučaj pojave virusa H5N1 u Mađarskoj kod divljih ptica otkriven je februara prošle godine, dok je prisustvo smrtonosnog virusa kod domaće živine ustanovljeno u junu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.