Izvor: B92, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prvo papiri, pa Hrvatska"

Zagreb -- Privođenje mladića sa dvojnim državljanstvom zbog neregulisane vojne obaveze u Hrvatskoj staviti na listu međudržavnih pitanja.

To je izjavio ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin, povodom hapšenja trojice mladića srpske nacionalnosti zbog neregulisane vojne obaveze u Hrvatskoj. Cvetićanin je rekao da bi, pre eventualnog puta u Hrvatsku, svi mladići sa dvojnim državljanstvom trebalo da provere sve papire i dostave ih nadležnim vojnim službama u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatskoj.

"Sugerišemo roditeljima i vojnim obveznicima da ništa ne prepuštaju slučaju nego da regulišu potencijalne obaveze, te da uvek vode računa o tome da li su im svi papiri apsolutno čisti", kazao je ambasador Cvetićanin.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je juče da su trojica hrvatskih državljana srpske nacionalnosti uhapšena zbog krivičnog dela izbegavanja obaveze služenja vojnog roka u hrvatskoj vojsci.

U informaciji Odeljenja za odnose s medijima, međunarodnu policijsku saradnju i izveštajnu analitiku hrvatskog MUP-a, potvrđuje se da su uhapšeni Darko Keča, Željko Novaković i Dejan Brkić.

Oni su uhapšeni na osnovu člana 364 Krivičnog zakona Hrvatske, koji se odnosi na "neodazivanje pozivu i izbegavanje vojne službe". Zaprećena kazna je od šest meseci do deset godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.