Prva povorka ponosa u BiH

Izvor: RTS, 08.Sep.2019, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva povorka ponosa u BiH

U Sarajevu je održana prva povorka ponosa u Bosni i Hercegovini. Učesnici LGBT skupa su prošetali centrom grada bez incidenata.
Okupljenima ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine obratili su se organizatori Branko Ćulibrk i Lejla Huremović, poručivši kako će se i dalje boriti za prava LGBT populacije.

"Ovo je borba za prava svih građana i građanki BiH. Ova povorka treba da služi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao primjer zaštite prava od strane institucija i nadam se da neće ostati na ovom danas. Naša su prava uskraćena i naša je dužnost da zauzimanjem javnog prostora prkosno govorimo o našoj nevidljivosti. Država je dužna da zagarantira nediskriminaciju svim građanima, pa tako i nama. Smrt fašizmu", rekao je Ćulibrk.
Nakon njega, uzvikujući "Ponos", u čemu su je pratili i učesnici Povorke, obratila se i Lejla Huremović.
"Danas više nego ikada poručujemo da ćemo se hrabro boriti za naše živote. Zaključavaju nas u kuću ili istjeruju iz nje. Na poslu, ako ga imamo, primoravaju nas da šutimo. Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijest i svjesni smo da postoji mnogo osoba koje svojim najbližima neće moći reći ko su, ali znamo da ova povorka daje snagu i nadu da se može desiti promjena. Neka se sloboda i ljubav šire. To je naš san. San bez nasilja. Imamo hrabrost da se borimo za naše živote, u ime ljubavi, u ime mira, u ime slobode", poručila je Lejla Huremović.

Nakon obraćanja organizatora Povorke ponosa, na plato ispred zgrade Parlamenta BiH s gitarom je izašao Damir Imamović te svoj nastup počeo sevdalinkom "Snijeg pade na behar, na voće", a zatim nastavio s "O, Bela ćao". 
Skup je održan uz velike mere bezbednosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povorka ponosa u Sarajevu: Ujedinjeni u različitosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Sep.2019

Prva u Bosni i Hercegovini Povorka ponosa LGBTIQ zajednice održana je u Sarajevu u nedjelju pod sloganom - Ima izać'. Bez incidenata, učesnici su prošetali od početne tačke u srcu grada, Vječne vatre, do Trga Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru na kojem je smješteno nekoliko najvažnijih državnih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.