Izvor: Politika, 05.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva banka – finansijska kompanija DPS-a

Crnogorska vlada treba da pomogne građane koji zbog kredita mogu da ostanu bez krova nad glavom, umesto da pomaže banku Ace Đukanovića sa 40 miliona evra, kaže Nebojša Medojević

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Predsednik Saveta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović treba da podnese ostavku zbog podrške „nelikvidnoj banci” vlasnika Aca Đukanovića saopštio je juče poslanik Pokreta za promjene Zarija Pejović, i pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << toga što su iz CBCG saopštili da sprovode „stalni nadzor nad tom finansijskom kompanijom”.

„Zakon o bankama propisuje privremenu upravu, pa pozivamo Savet CBCG da odredi privremenog upravnika u Prvoj banci koji bi počeo proces njene konsolidacije”, kazao je Pejović na konferenciji za novinare. „Nakon sprovođenja tog postupka vlada bi trebala da odluči o eventualnoj kreditnoj podršci Prvoj banci”.

Aco Đukanović je 2005. godine kupio prvi paket od 14 odsto akcija bivše Nikšićke, sada Prve banke, a u novembru 2006. je od Ministarstva finansija, Zavoda za zapošljavanje i Fonda za razvoj kupio još 42 odsto kapitala. Dokapitalizacijom od 6,5 miliona eura iste godine, Đukanovićev udeo u Prvoj banci je pao na 29 odsto, ali je kapital banke povećan na 14,4 miliona evra. Potom su u vlasničku strukturu ušli premijer Milo Đukanović i potpredsednik vladajućeg DPS-a Svetozar Marović, čime se udeo Ace Đukanovića smanjilo na 27,9 odsto.

Prvu banku su prošle sedmice sa 20 miliona evra dokapitalizovali Aco Đukanović i Elektroprivreda, čime je kapital povećan na 44 miliona evra, a udeo Aca Đukanovića na 46,47 odsto. Udeo Elektroprivrede u Prvoj banci najnovijom dokapitalizacijom od šest miliona evra je povećan na 18,24 odsto. Kompanija premijera Mila Đukanovića „Kapital invest” sada poseduje 2,86 odsto akcija, a pre poslednje dokapitalizacije imala je 4,99 odsto. „Lovćen osiguranje” ima 2,98 odsto akcija, a ranije je imalo 5,21 odsto.

Lider PzP-a Nebojša Medojević, o problemima u Prvoj banci kaže da nisu posledica globalne finansijske krize. „Prva banka je praktično bila finansijska kompanija Demokratske partije socijalista u koju su depozite morali uložiti svi biznismeni, država, lokalne samouprave i javna preduzeća”, objasnio je Medojević. On ceni da je Prva banka sada postala „prvi problem finansijskog sistema” Crne Gore. „Problem su nesolventni dužnici i neprincipijelna koalicija vlade i CBCG koje ćute o stanju u Prvoj banci. Neophodno je novo vrednovanje imovine banke, kao i njenog kreditnog i garantnog portfelja”, pojašnjava Medojević. „Crnogorska vlada bi trebalo da umesto pomoći Prvoj banci 40 miliona evra uloži u pomoć građanima koji su zbog kredita u opasnosti da ostanu bez krova nad glavom”.dodao je.

Iz PzP-e juče je saopšteno da ne podržava ni odluku Elektroprivrede Crne Gore da kao javno preduzeće sa šest miliona evra pomogne Prvu banku. On je pozvao ministra finansija Igora Lukšića da ne ocenjuje pozitivnim davanje kredita Prvoj banci, jer to nije u skladu sa Zakonom o zaštiti bankarskog sektora.

Nakon tri godine posedovanja većinskog paketa akcija Đukanović je krajem prošle sedmice zatražio i dobio odobrenje CBCG da i zvanično upravlja Prvom bankom.

Ova banka je, zbog kašnjenja u otplati kredita, počela da skoro svakodnevno oglašava prodaju nekretnina koje su zalog za zajam, a odlučila je da iskoristi povoljnosti novog zakona o zaštiti bankarskog sistema i od vlade zatražila da joj odobri kredit za likvidnost u iznosu od 44 miliona evra i da joj kao garanciju ponudi je 94 odsto akcija banke.

Poslanik Srpske liste Radojica Živković pozvao je juče CBCG da smeni rukovodstvo Prve banke, uvede privremene mere i objasni zašto to do sada nije učinila.

„Akcijski kapital i vrednost Prve banke ’naduvani’ su zbog toga što je porodica premijera Mila Đukanovića njen vlasnik. Istog dana kada je izvršena dokapitalizacija banke najavljen je kredit od vlade u iznosu od 40 miliona pod komercijalnim uslovima”, izjavio je Živković na konferenciji za novinare. „Da li je sukob interesa da premijer svojoj banci daje kredit od 40 miliona evra. Nejasno je i kako je EPCG, koja grca u dugovima i navodno zbog toga povećava cenu struje, sa šest miliona evra dokapitalizovala Prvu banku”, dodao je on.

Novica Đurić

[objavljeno: 05/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.