Protiv ćirilice preko 20.000 ljudi

Izvor: B92, 07.Apr.2013, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv ćirilice preko 20.000 ljudi

Zagreb -- Skup protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru na zagrebačkom Trgu bana Jelačića završen je oko 14 časova, bez incidenata. Okupilo između oko 20.000 i 25.000 građana.

Zagrebačka policija je saopštila da su dve osobe privedene zbog paljenja baklji, a jedna zbog neposedovanja lične karta, ali da nije bilo potrebe za drugim intevencijama. Organizatori skupa iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja uglavnom udruženja ratnih veterana, tvrde da je se okupilo više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 40.000 građana.

Skup je održan pod sloganom "Ne ćirilici u Hrvatskoj".

Predstavnici Štaba zatražili su od vlade da Vukovar hitno proglasi gradom posebnog pijeteta u kojem nikada ne treba da bude uveden srpski jezik i pismo.

"Protivimo se nasilnom uvođenju ćirlice u naš prelepi Vukovar", poručio je sa govornice predsednik Štaba Tomislav Josić, koji je prekidan skandiranjem "Vukovar, Vukovar".

On je poručio da predstavnici vlasti neće biti dobrodošli u Vukovar na dan obeležavanja žrtve Vukovara ukoliko taj grad ne bude proglašen mestom posebnog pojeteta i izuzet od uvođenja dvojezičnosti.

Josić je takođe poručio da više neće organizovati proteste, poput februarskog u Vukovaru i današnjeg u Zagrebu, ali da će pozvati veterane na skidanje dvojezičnih ploča ukoliko vlast ostane pri stavu da će ih postaviti. On je više puta pozvao na miran i dostojanstven skup.

Uz skandiranje 'Vukovar, Vukovar' okupljeni su uzvikivali i 'Bando crvena', i zviždali na pominjanje imena predstavnika vlasti, kao i poslanika u Saboru Milorada Pupovca iz Samostalne demokratske srpske strane.

Nije, međutim, bilo masovnijih i značajnijh nacionalistačkih povika, jedino poneki pojedinački uzvik "Za dom".

Oraganizatori protesta su takođe tražili reviziju popisa stanovništva, jer ne veruju da u Vukovaru živi više od trećine stanovnika srpske nacionalnosti kako je to pokazalo poslednji popis.

Prema zakonu, manjinski jezik i pismo mogu biti uvedeni u zvaničnu upotrebu ukoliko u nekoj lokalnoj zajednici živi više od 33 odsto pripadnika neke nacionalne manjine.

Na Trgu je bila postavljena velika bina, na kojoj su se nalazili transparenti sa natpisima "Hrvatski Vukovar za Hrvatsku, 'ne' ćirilici u Hrvatskoj".

Neki učesnici su nosili fotografije generala Ante Gotovine, a na štandovima na glavnom gradskom trgu prodavane su majce s njegovim likom, kao i sa natpisima "Ne ćirlici u Vukovaru".

Iz Vukovarsko-sremske županije je došao poseban voz sa učesnicima skupa, a iz gradova širom Hrvatske organizovan je prevoz autobusom za one koji su želeli da prisustvuju skupu.

Okupljeni su nosili hrvatske zastave i zastave svojih ratnih jedinica, a mnogi su bili obučeni u ratne uniforme.

Ambasada SAD u Zagrebu informisala je američke državljane da zbog protesta izbegavaju Jelačićev trg jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja.

U sklopu programa nastupao je i kontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson čiji je izlazak na binu dočekan ovacijama i bakljama.

Na skupu su puštani tonski zapisi poslednjeg izveštaja o granatiranju Vukovara 1991. ratnog reportera Siniše Glavaševića koji je ubijen i kasnije ekshumiran iz masovne grobnice na Ovčari.

Hrvatski portali preneli su saopštenje Građanske inicijative koja je kritikovala proteste protiv ćirlice i ocenila da organizacija takvih protesta "vraća u mračni dan 25. aprila 1941. kada je Ante Pavelić, poglavnik tzv. Nezavisne Države Hrvatske potpisao Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice".

Pupovac: Nije dobro demonizovati jedno pismo

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ocenio je večeras da je dobro što je danasnji skup veterana u Zagrebu protiv ćirilice prošao mirno, ali nije dobro da se i dalje pruža otpor sprovođenju zakona.

"Nije dobro da se demonizuje jedno pismo i preko njega jedna kultura, nacija, tradicija. Nije dobro da se Hrvatska oko toga ponovo deli", rekao je Pupovac.

Hrvatski ministar veterana Predrag Matić izjavio je da kao veteran podržava okupljanje, ali ne i način kako je izveden današnji protest u Zagrebu protiv ćirilice.

"Kao veteran podržavam okupljanje, jer svako ima pravo da iskaže svoje nezadovoljstvo, ali ne podržavam način na koji je protest izveden. Korišćene reči nisu bile na mestu, jer je to bio protest protiv vlade, a ne protiv ćirilice", rekao je Matić TV stanici RTL, istakavši da je došla do izražaja politička manipulacija veteranima.

Rekavši da današnja retorika na skupu veterana u Zagrebu nije bila na mestu, Matić je naveo da je on, s jedne strane, Vukovarac i veteran, a, s druge, član vlade, što ga obavezuje na poštovanje hrvatskih zakona .

"Pojavljivanje u uniformi na protestnom skupu povlači sa sobom negativne konotacije, jer ne vidim kakve veze imaju veterani s protestom protiv ćirilice", rekao je ministar.

"Moj otac ne bi podržao protest protiv ćirilice"

Tokom protesta protiv ćirilice organizatori su puštali izveštaje pokojnog novinara Siniše Glavaševića iz opkoljenog Vukovara.

Njegov sin Bojan tvrdi da ratna izveštavanja njegovog oca ne pripadaju ovakvim mirnodopskim skupovima, i kako, da je živ, nikad ne bi dopustio da se njima manipuliše, javlja RTL, a prenosi Jutarnji list.

"Moj otac je bio pre svega novinar. Bio je Vukovarac i voleo je multikulturni karakter našeg grada i prilično sam siguran da on sam ne bi nikada stao iza ove inicijative, pogotovo u ovom kontekstu. Osim toga, moja porodica nikada nije koristila mog oca za politički marketing. Mislim da je izrazito nekorektno ovo što je Stožer danas napravio", rekao je za RTL Bojan Glavašević, sin ubijenog ratnog reportera Siniše Glavaševića, kog su ubile srpske snage, a koji je ostao upamćen po tome što je optužio hrvatski Sabor za "saučešništvo u zločinu nad 15.000 Hrvata u Vukovaru". Glavašević je ekshumiran 1997. iz masovne grobnice na Ovčari.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šovinizam: Protest protiv ćirilice danas u Zagrebu

Izvor: Blic, 07.Apr.2013

Danas će na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića biti održan protest veteranskih udruženja protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru. ..Povodom dolaska koji su najavila veteranska udruženja iz Vukovara, ali i drugih delova Hrvatske, predsednik Ivo Josipović je izrazio očekivanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.