Protestna litija SPC na Cetinju otkazana na sugestiju policije

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2020, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna litija SPC na Cetinju otkazana na sugestiju policije

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) odustala je od sutrašnje protestne litije na Cetinju posle sugestije policije, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

Litija je otkazana iz bezbednosnih razloga, pošto je jutros na Cetinju održan skup protivnika litije.

Na sajtu Mitropolije saopšteno je da je argumentacija policije bila da su "u posedu pouzdanih informacija da bi u toku litije moglo da dođe do ozbiljnog narušavanja reda i mira", i da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage.

"Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo litija i prelepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova, koje bi pale u senku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenta, litija na Cetinju za sada neće biti održavana", saopštila je Crkvena opština cetinjska.

Savet za građansku kontrolu rada policije ocenio je da je postupanje policije "odgovorno i profesionalno" i naveo da je ona "ukazala na složene bezbednosne rizike tog javnog okupljanja i procenu opasnosti", i na činjenicu da prijava litije "nije bila blagovremena"

Sa jutrošnjeg skupa grupe protivnika litije na Cetinju poručeno je da će sličnih, mirnih okupljanja biti i ubuduće "za slučaj potrebe".

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC danima protestuje zbog novog crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti koji smatra "diskriminatorskim", "anticrkvenim" i "pripremom otimanja" imovine te crkve u Crnoj Gori. Protestnim šetnjama širom Crne Gore SPC traži od vlasti da povuku zakon.

Šetnje su do sada održavane širom Crne Gore, ali ne i na Cetinju.

Vlast u Crnoj Gori više puta je saopštila da neće povući zakon iz procedure i da je otvorena za dijalog s Mitropolijom, ali oko primene tog akta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkazana litija SPC-a na Cetinju posle predloga policije

Izvor: B92, 22.Jan.2020

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) odustala je od sutrašnje protestne litije na Cetinju posle sugestije policije...Litija je otkazana iz bezbednosnih razloga, pošto je jutros na Cetinju održan skup protivnika litije...Na sajtu Mitropolije saopšteno je da je argumentacija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.