Protesti u više gradova Hrvatske

Izvor: B92, 05.Mar.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u više gradova Hrvatske

Zagreb -- U nekoliko gradova Hrvatske održani antivladini protesti. Politika mora da sluša glas naroda, poručuje predsednik Josipović.

Odziv na proteste bio je različit, pa se u Varaždinu okupilo nešto više od 1.000 demonstranata, a u Virovitici i Slavonskom Brodu skupu se odazvalo tek nekoliko desetina građana.

Posle sinoćnog, do sada najmasovnijeg skupa, koji je okupio oko 10.000 demonstranata, za sutra posle podne je najavljen novi protest u Zagrebu.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Varaždinu je završen protest na kome se, po izveštaju Hrvatske televizije, okupilo između 1.000 i 1.200 demonstranata iz svih slojeva društva - radnika koji ne dobijaju plate, nezaposlenih i mladih.

Nezadovoljstvo su iskazali porukama i transparentima na račun HDZ-a: "HDZ – brod ludaka bez kormilara", "Dole Vlada i HDZ", "Mi nemamo za hleb i režije, a vi i vaši imate previše".

Učesnici su bili u protestnoj šetnji gradom, po uzoru na Zagrepčane, a organizatori su ocenili da je protest uspeo.

U Zadru se na Narodnom trgu, gde je sazvan skup, okupilo tek tridesetak demonstranata, uglavnom mladih koji su se s transparentima uputili u šetnju gradom, pri čemu se kolona povećala na oko 200 ljudi, jer im se spontano priključio određen broj građana.

U Virovitici i Slavonskom Brodu okupilo se tek po nekoliko desetina građana, uglavnom mladih koji su protestovali protiv vladine politike.

Večeras se održavaju protesti u Koprivnici, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Riječanima je ovo prilika za "popravni ispit" jer su sinoćnje demonstracije okupilo tek nekoliko desetina ljudi. Protest u Čakovcu zakazan je za ponedeljak, 7. mart.

Josipović: Politika mora slušati glas naroda

Stabilnost Hrvatske ugrožavaju nedostatak reformi i loši ekonomski trenedovi, izjavio je hrvatski predsednik Ivo Josipović, povodom antivladinih protesta u Zagrebu i naglasio da politika mora slušati glas naroda.

Politika mora da sluša glas naroda - Ivo Josipović (Tanjug, arhiva)

"Pravo na miran protest je ustavno pravo, temelj demokratije. Očito, deo hrvatskih građana želi danas javno izraziti svoje nezadovoljstvo ekonomskim i opštedruštvenim stanjem. Razloge zaista nije teško prepoznati", rekao je Josipović, prenosi "Jutarnji list".

Bez obzira na to što je deo protesta bio nasilan, ne verujem da nasilnici mogu preuzeti njihovo vođsto, rekao je Josipović i ocenio da je nasilje nedopustivo, štetno i nedemokratsko.

"Nasilje se vrlo lako može zloupotrebiti za netransparentne političke ciljeve", ocenio je on.

Upitan da li postoji opasnost da zbog opšteg nezadovoljstva socijalnim, ekonomskim i političkim prilikama u državi u prvi plan izbiju najekstremnije političke grupe, Josipović je rekao da takva opasnost uvek postoji, ali da ona u Hrvatskoj nije velika.

Josipović je istakao da bi voleo da svi, pa i demonstranti poštuju i elementarno ljudsko dostojanstvo drugih, čak i onih protiv kojih protestuju.

"Nije bilo lepo čuti uvrede na rodnoj osnovi i seksualne aluzije usmerene prema premijerki, kao ni šovinističke poruke protiv srpske nacionalne manjine. Kod najvećeg broja građana te poruke nisu dobro primljene, to su poruke koje nisu prihvatljive i koje narušavaju demokratski karakter protesta", ocenio je Josipović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Josipović: Politika mora da sluša glas naroda

Izvor: Blic, 05.Mar.2011

ZAGREB - Stabilnost Hrvatske ogrožava nedostatak reformi i loši ekonomski trendovi, izjavio je hrvatski predsednik Ivo Josipović, povodom antivladinih protesta u Zagrebu i naglasio da politika mora slušati glas naroda. .."Pravo na mira protest je ustavno pravo, temelj demokratije. Očito, deo hrvatskih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.