Izvor: B92, 26.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti i štrajkovi u Grčkoj

Atina -- Oko dve hiljade studenata i profesora demonstriralo je danas u centru Atine u znak protesta zbog reformi u oblasti obrazovanja.

Protestuje se i zbog reformi zdravstvenog i socijalnog osiguranja, a štrajkove su najavili novinari, lekari, bankari i državni službenici. Demonstranti su pred zgradom parlamenta izvikivali parole protiv konzervativne vlade, koja je ponovo izabrana pre dva meseca.

Studenti i profesori protive se planiranim reformama u obrazovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojima se najavljuje privatizacija univerziteta i zahtevaju veće stipendije, javila je agencija DPA.

Udruženje novinara Grčke najavilo je za sutra jednodnenvi štrajk. Time će se i novinari pridružiti nezadovoljnim lekarima, bankarskim i državnim službenicima u generalnom štrajku koji je zakazan za 12. decembar, navela je agencija.

Zbog štrajka novinara obustaviće se štampanje novina. Štrajk će obustaviti emitovanje javnog televizijskog programa vesti.

Sindikati Grčke protive se, takođe, penzijskim reformama kojima se predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju, uz smanjivanje beneficija milionima budućih penzionera.

Do talasa štrajkova došlo je nakon predstavljanja budžeta za 2008. godinu, u parlamentu, kojim se predviđa zauzdavanje javne potrošnje, smanjenje deficita i povećanje taksi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.