Izvor: B92, 01.Dec.2009, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest studenata u Zagrebu

Zagreb -- Više stotina studenata zagrebačkih fakulteta protestovalo je ispred Ministarstva prosvete blokirajući zaposlenima izlaz iz zgrade. Intervenisala je i policija.

Studenti Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta su su se pasivno opirali, a policija ih je premestila s prolaza kako bi zaposleni u Ministarstvu prosvete mogli da napuste zgradu. Studenti, koji traže besplatno studiranje za sve studente upisane po bolonjskom sistemu, uz zviždanje su okružili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zgradu, izlaze iz garaže i parkirališta.

Dogodio se i manji incident kada su dve osobe pokušale na silu da napuste zgradu Ministarstva.

Okupljeni studenti su na vratima Ministarstva ostavili koverte sa svojim zahtevima za besplatno obrazovanje za sve koji redovno studiraju, a, kako su ranije rekli, nisu tražili da ih primi neko od nadležnih.

Nosili su transparente, a na jednom od njih je pisalo "Nemamo šta izgubiti osim školarine".

Inače, studenti Fakulteta političkih nauka prekinuli su juče blokadu Fakulteta, ali su današnjim protestom želeli da ukažu na svoje zahteve.

Studenti traže i da komisija za izradu izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju redovno obaveštava javnost o svom radu i javnu raspravu o zakonu.

Portparol Ministarstva prosvete Duje Bonaci rekao je novinarima da se ministarstvo zalaže za besplatno studiranje za sve studente koji redovno ispunjavaju svoje obaveze, kao i da ispunjavanje obaveza ne uključuje prosek ocena.

Prema najavama, studenti Filozofskog fakulteta sa kojeg je i krenula inicijativa o besplatnom visokom školstvu, nastavljaju blokadu fakulteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.