Protest studenata u Zagrebu

Izvor: B92, 03.Okt.2011, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest studenata u Zagrebu

Zagreb -- Studenti druge godine zagrebačkog Filozofskog fakulteta blokirali su studentsku službu, protestujući što moraju da plate školarinu za drugu godinu studija.

Osim što mnogi moraju da plate školarinu od 6.000 kuna (oko 800 evra), studentima smeta što kriterijumi plaćanja na fakultetu još nisu utvrđeni.

Uprava fakulteta bi novac trebalo da traži od ministarstva, a ne od studenata, smatraju učesnici protesta.

Prema mišljenju ministra nauke i obrazovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Radovana Fuksa, pitanje blokade referade treba razrešiti na nivou fakulteta, a ne ministarstva.

"Pitanje određivanja plaćanja školarina i participacija potpuno je u skladu s akademskim slobodama i autonomijom univerziteta", rekao je Fuks i dodao da se u skladu sa sadašnjom situacijom dozvoljavaju različita rešenja od fakulteta do fakulteta.

Ministarstvo je u potpunosti poštovalo odluke od pre dve godine, kad je prvi put primenjen model pokrivanja troškova za sve studente koji su upisivali prvu godinu i za one koji su bili na diplomskim studijima, pa je do sada u potpunosti isplatilo sve što je bilo ugovoreno, istakao je ministar.

Predstavnici fakultetskog plenuma ističu da neće dozvoliti da se likvidnost obezbeđuje finansijskim udarom na studente i da je početak nove akademske godine srušio iluzije i nekolicini preostalih koji su uporno tvrdili da je besplatno obrazovanje već ostvareno, pa ga samo treba uvrstiti u predložene Fuksove zakone.

"To je generacija upisana prošle godine koja je očekivala da će, ako ispuni obaveze, dalje nastaviti besplatno da studira, ali moraju platiti 6.000 kuna.

Fakultet podržava studente, ali ne možemo da ne naplatimo drugu godinu studija, kao što nismo naplatili treću", izjavio je novinarima dekan Damir Boras.

Studenti su odlučili da i sutra nastave blokadu studentske službe kako bi na simboličan način upozorili na mesto gde im se čini nepravda.

Njima su se priključili i studenti Fakulteta političkih nauka, koji su večeras odlučili da počnu s protestnim akcijama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Studenati Filozofskog fakulteta u Zagrebu protestuju zbog školarine

Izvor: Blic, 04.Okt.2011, 00:45

Studenti druge godine zagrebačkog Filozofskog fakulteta danas su blokirali studentsku službu, protestujući što i pored obećanja uprave fakulteta i ministarstva nauke i obrazovanja moraju da plate školarinu za drugu godinu studija. ..Osim što mnogi moraju da plate školarinu od 6.000 kuna (oko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.