Protest ratara u Vrbasu

Izvor: Press, 29.Jun.2010, 03:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ratara u Vrbasu

Mali poljoprivredni proizvođači u vrbaskoj opštini, nezadovoljni načinom na koji će se državna zemlja davati u zakup, juče su protestovali u centru grada. Oni kažu da se daje prednost stočarima, pa samim tim i velikim preduzećima. Zbog toga će ispaštati ratari kojima ostaju mnogo manje površine na licitaciji
Paori tvrde da su smenjeni članovi Udruženja poljoprivrednika opštine Vrbas, koji su bili u Komisiji za izradu Programa uređenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i izdavanja državne zemlje, jer su se bunili protiv ovakvog programa.
- Stočarima je pre raspisivanja licitacija podeljeno oko 2.500 hektara zemlje. Nemamo ništa protiv da im se pomogne, ali mora se znati mera. Na primer, „Karneks" ima oko 5.000 hektara sopstvene zemlje i sada mu je preko reda izdato još 1.400 hektara državne zemlje. PP „Sava Kovačević" ima oko 3.500 hektara svoje zemlje, a izdato mu je još 900 hektara državne zemlje. Taj procenat je morao biti manji,  a trebalo je obratiti pažnju i na pojedinačne ratare, a ne da se opet izlazi u susret velikim kompanijama - kazao je Branislav Prelević.
Prelević je bio član Komisije koja je donosila Program uređenja i izdavanja državne zemlje i, kako tvrdi, on i još pet članova smenjeni su jer su se bunili protiv ovakve raspodele zemlje. Umesto njih, dodaje Prelević, dovedeni su predstavnici „Karneksa", „Save Kovačević" i još par stočara kojima je državna zemlja dodeljena pre licitacija, što predstavlja i neku vrstu sukoba interesa.
- „Karneks" i „Sava Kovačević" čak nisu bili zainteresovani za deo tog zemljišta, ali su ga prihvatili, jer će ga najverovatnije ustupiti nekom od kooperanata što ne bi smelo da se radi - dodao je Prelević.
Udruženje poljoprivrednika najavilo je da će predati žalbu zbog sukoba interesa u kojem su se našli članovi Komisije, kao i zbog toga što je zabeleženo da „Karneks" i „Sava Kovačević" daju državnu zemlju u podzakup. Ratari tvrde i da nije ispunjen uslov da među članovima Komisije mora biti najmanje polovina poljoprivrednika koji se vode kao fizička lica.     

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.