Izvor: B92, 22.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika brodogradilišta

Zagreb -- Zbog najavljene privatizacije hrvatskih brodogradilišta danas je protestovalo nekoliko hiljada radnika brodogradilišta u Splitu i Rijeci.

U Rijeci se na glavnom gradskom trgu skupilo preko 3.000 ljudi kojima se obratio šef Hrvatskog udruženja sindikata Ozren Matijašević, najavivši da će, ako se ne prihvate uslovi radnika i sindikata, protesti radnika pet brodogradilišta prebaciti u Zagreb, pred Sabor i sedište vlade.

Sindikalni aktivisti ocenili su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se protestima brane brodogradilišta, ali i hrvatska privreda u celini.

Ponovljeno je da se privatizacija ne može podržati ako se ne ispoštuju uslovi zadržavanja brodograđevne delatnosti i očuvanja deoničkog paketa od 25 odsto plus jedna deonica u vlasništvu države.

Oko hiljadu radnika u Splitu, u krugu brodogradilišta, održalo je skup upozorenja na kome su izrazili nezadovoljstvo najavljenim modelom privatizacije.

Aktivisti dva sindikata koji ih ukupljaju najavili su da nema odustajanja od zahteva, najavljujući da će, ako konkurs za privatizaciju ne bude u duhu dogovora sindikata i vlade, radnici u januaru izići na ulicu.

Proteste u brodogradilištima komentarisao je i premijer Ivo Sanader, rekavši da Hrvatska u restrukturisanju i privatizaciji te industrijske grane mora postupiti po evropskim pravilima i da se moraju naći principi za konkurse koji bi mogli zadovoljiti i Hrvatsku i Evropsku komisiju.

On je ocenio i da između vlade, brodograđevinskih sindikata i Evropske komisije postoji dobar dijalog.

Evropska komisija traži što brže restrukturisanja i privatizaicju brodogradilišta i to je jedan od glavnih zahteva koji je prisutan u svim dokumentima vezanim za hrvatski put u EU.

Od postoječih hrvatskih brodogradilišta samo pulski "Uljanik" ne bi trebalo da ide u privatizaciju za jednu kunu, pri čemu bi kupac trebalo da preuzme i dugove brodogradilišta i zadrži radnike, ali i delatnost.

Međutim, najavljeni model privatizacija predvideo bi da kupac može da bira šta će preuzme od obaveza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.