Protest komercijalnih televizija u BiH zbog kašnjenja digitalizacije

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2018, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest komercijalnih televizija u BiH zbog kašnjenja digitalizacije

Pet komercijalnih televizijskih stanica u Bosni i Hercegovini večeras je nakratko prekinulo emitovanje programa u znak protesta zbog kašnjenja procesa digitalizacije i mogućnosti gašenja komercijalnih medija.

Sarajevske televizije Hajat TV, OBN i TV1, bijeljinska BN TV i PINK BH prekinule su emitovanje u 19.20 i kako su potom navele na svojim frekvencijama, uputile protest Savetu ministara BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije i javnim emiterima.

"Zaustavite >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << gašenje komercijalnih medija", zatražilo je tih pet televizija.

BiH je usvojila strategiju prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju 2009. godine i taj proces je trebalo da bude završen za dve godine, ali se to nije desilo.

U oktobru 2016. godine pušten je probni digitalni signal javnih RTV servisa u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

Tri digitalna područja su pokrivena, ali jedino signalom javnih emitera, dok je preostalih šest ostavljeno za drugu fazu, čija je realizacija u toku.

Strategijom o digitalizaciji BiH, takozvani multipleks A bio je namenjen isključivo javnim emiterima, ali je prema dopuni strategije koju je krajem 2016. godine usvojio Savet ministara, i komercijalnim medijima omogućeno da koriste te kapacitete.

Ta odluka Saveta ministara BiH, medjutim, nije primenjena.

Telo koje će upravljati multipleksom nije formirano, pa se ne zna kako, na koji način i po kojim cenama bi komercijalni emiteri mogli biti deo multipleksa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.