Protest desničara u Vukovaru

Izvor: RTS, 13.Okt.2018, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest desničara u Vukovaru

Na centralnom gradskom trgu u Vukovaru održan je protest u organizaciji gradonačelnika Ivana Penave, člana vladajućeg HDZ-a. Prisustvovao mu je veliki broj građana iz cele Hrvatske, nezadovoljnih, kako kažu, dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za ratne zločine.
Iako je protest najavljen kao nestranački, učesnici su nosili transparente sa političkim porukama kojima su pozivali na ujedinjenje, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uputili su i negativne komentare hrvatskom premijeru i lideru HDZ-a Andreju Plenkoviću.

Govornici su najviše kritikovali nadležne hrvatske institucije, pre svega Državno tužilaštvo. 
Protest je podelio hrvatsku javnost, ali i sam HDZ, jer ga neki doživljavaju kao izraz nezadovoljstva krajnje desnice premijerom Plenovićem i njegovom politikom.
Skup je organizovao gradonačelnik Vukovara, koji je iz redova HDZ-a, u kojoj ima punu podršku desnog krila te stranke, na čijem čelu je takođe Plenković.
Protest je održan uz protivljenje premijera, koji nije isključio mogućnost da će učesnici iz redova HDZ-a možda snositi sankcije.
Prema pisanju riječkog Novog lista, učesnici protesta su u Vukovar stigli iz mnogih hrvatskih gradova, ali i iz susedne Bosne i Hercegovine.
Autobusima i automobilima su doputovali iz Rijeke, Zagreba, Odžaka, Zaprešića, Škabrnje, Zadra, Koprivnice, Vinkovaca, Gospića.
Prema procenama nekih medija, okupilo se više hiljada ljudi iz svih krajeva zemlje i iz BiH. Policijske procene o broju prisutnih nije bilo, ali ni informacija o tome da li je bilo incidenata. 
Inače, mediji javljaju da su među prisutnima bili i novinar Velimir Bujanec, poslanik opozicionog Mosta u Saboru, Miro Bulj, penzionisani general Ljubo Ćesić Rojs, koji je u Vukovar stigao iako ovaj skup nema podršku njegovog "Generalskog zbora".
Prisustvovali su sadašnji i bivši desničari HDZ-a: Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih iz stranke Nezavisni za Hrvatsku, Ines Strenja Linić iz Mosta, Stevo Culej iz HDZ-a, zatim Željko Glasnović, Darko Milinović, Hrvoje Zekanović iz HRAST-a, kao i šefica udruženja "U ime obitelji" Željka Markić.
Protest je počeo intoniranjem hrvatske himne, a završen najavom da će naredno ovakvo okupljanje biti 12. oktobra iduće godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Protest u Vukovaru zbog nekažnjavanja ratnih zločina

Izvor: VOA, 13.Okt.2018

Pred velikim brojem građana iz cele Hrvatske, u subotu je u Vukovaru održan protest na centralnom gradskom trgu u organizaciji tamošnjeg gradonačelnika Ivana Penave, koji je član vladajuće HDZ. Uprkos protiveljenju premijera Andreja Plenkovića i dela vladajuće HDZ, Penava je ostao pri odluci...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.