Pronađeni ostaci vinčanske kulture

Izvor: Politika, 04.Sep.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni ostaci vinčanske kulture

Arheolozi će na lokalitetu Lug u Zupčićima kod Goražda raditi do kraja septembra, posle čega će biti poznato više detalja o veličini otkrivenog naselja i njegovim specifičnostima

Goražde – Prema prvim i nepotpunim procenama stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH iz Sarajeva, na lokalitetu Lug u Zupčićima kod Goražda, gde su u toku arheološka iskopavanja, otkriveni su ostaci naselja starog pet do šest hiljada godina. Arheolozi supronašli figuru koja načinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i stilom izrade podseća na poznatu figuru iz Vinče i potvrdili da ona potiče iz doba neolita i pripada takozvanoj vinčanskoj kulturi, koja je imala jak uticaj na druge evropske kulture.

Otkriveno je i više drugih predmeta i ostataka građevina koji ukazuju na postojanje naselja koje bi, prema procenama stručnjaka, moglo biti starije od pet hiljada godina.

Interesantno je da je istraživanjima prethodilo višemesečno upozorenje meštana, koji su, nakon pronalaska prvih predmeta, insistirali na dolasku stručnjaka. Krajem avgusta konačno je stigla ekipa arheologa. Sa arheolozima iz Sarajeva, na lokalitetu Lug, rade i stručnjaci nemačkog Univerziteta u Kilu.

– Oni su omogućili geomagnetsko snimanje, tako da tačno znamo gde treba kopati, što znatno olakšava istraživanje – kaže arheolog Zilka Kujundžić-Vejzagić.

Snimanjem je otkriveno da se na ovom lokalitetu, na dva do tri hektara, nalazi naselje sa jasnim ostacima kuća koje su mnogo veće od pronađenih na području Visokog.

– Oko naselja se nalazi i zaštitni jarak – tvrdi Robert Hofman, naučni saradnik Instituta za predistoriju Univerziteta u Kilu.

Tim arheologa će na ovom lokalitetu raditi do kraja septembra, nakon čega će biti poznato više detalja o veličini naselja, njegovim specifičnostima i vezama tadašnjih žitelja sa drugim stanovnicima vinčanske kulture, iz zemalja okruženja.

Prema podacima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, na severoistoku i istoku BiH, vinčanska kultura je predstavnik mlađeg, a delimično i srednjeg neolita. Utvrđeno je da se ostaci te kulture nalaze na području između reka Drine i Bosne, odnosno Usore, i širi se na jug do doline Spreče.

Inače, ranije registrovano arheološko područje sa neolitskim naseljem Lug u Zupčićima kod Goražda prošle godine je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a sve do 2007. ovde su opštinske vlasti planirale otvaranje regionalne deponije smeća, što je sprečeno tek nakon intervencije meštana.

S. Heleta

[objavljeno: 05/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.