Pronađen nadgrobni spomenik Novaka Kovača

Izvor: Politika, 18.Sep.2009, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen nadgrobni spomenik Novaka Kovača

Na arheološkom lokalitetu kod Kotora otkrivena grobna ploča sa uklesanim nakovnjem i čekićem koja se pripisuje znamenitom zanatliji, u epskoj poeziji opevanom da je iskovao sablju Kraljeviću Marku

Kotor – Novi arheološki radovi u Kotoru otkrili su nadgrobni spomenik u epskoj poeziji opevanog Novaka Kovača koji je kovao sablju Kraljeviću Marku.

Naime, donacijom američkog ambasadora u Crnoj Gori, Roderika Mura, i uz podršku lokalne samouprave, stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor započeli su projekat očuvanja ostataka franjevačkog samostana na Gurdiću.

Projekat vredan 45.000 evra podrazumeva čišćenje i arheološko istraživanje spomeničkog područja, kao i obnovu manastirskog zida i oko dve stotine okolnih nadgrobnih spomenika na lokalitetu Kampo santo. Kompleks čini crkva Svetog Franja sa samostanom sagrađenim 1288. godine koji je podigla Jelena Anžujska, udovica srpskog cara Uroša poznata po crkvenim zadužbinama.

U toku su „reviziona arheološka istraživanja” u cilju otkrivanja sačuvanih ostataka koji su pod zelenilom i šutom pet decenija. Kompleks Svetog Franja, na osnovu naredbe vanrednog mletačkog providura Jerolima Batalje, porušen je 1667. godine da ne bi služio kao uporište Turcima koji su već preko Grblja i Trojice nadirali prema Kotoru. Taj strateški potez pokazao se kao ispravan – Turci nisu zauzeli Kotor, ali samostan i crkva nisu obnavljani. Franjevcima su u blizini južnih gradskih vrata sagrađeni novi samostan i crkva koja i danas nosi naziv Sveti Franjo Novi.

Privilegiju da budu sahranjeni na groblju unutar ovog samostanskog kompleksa imali su članovi porodica gradske vlastele i zanatlijskog esnafa, a potom i visoki crkveni velikodostojnici onoga vremena koje je zabeleženo kao zlatno doba Kotora. „Pronašli smo grbove familija Bolica, Drago, Bizanti, Grubišić, tu je i natpis čuvenog trgovca srebrom i plemenitim metalima Miha Spice, a posebnu pažnju privlači grobna ploča sa uklesanim nakovnjem i čekićem koji se pripisuje znamenitom Novaku Kovaču”, saopštili su iz kotorskog regionalnog zavoda ističući da ovaj arheološki lokalitet treba održavati i, ukoliko je moguće, ubirati prihode od njegove atraktivnosti u cilju turističkog razvoja.

Ž. Komnenović

[objavljeno: 19/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.