Izvor: B92, 15.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena ustava zbog izručivanja

Zagreb -- Hrvatski premijer Ivo Sanader kaže da će Hrvatska morati pre ulaska u EU da promeni ustavne odredbe koje zabranjuju izručivanje.

Sanader je time najavio promenu hrvatskog stava o zabrani izručenja svojih državljana što je upisano i u hrvatski ustav. On je ukazao da u Evropskoj uniji nema zabrane izručivanja i da će sve zemlje jugoistočne Evrope, kao i Hrvatska, morati da pre ulaska u Uniju menjaju svoje ustave koji to zabranjuju.

Već nakon što su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pale prve najave da Hrvatska razmatra dogovor sa zemljama regiona, po kome bi njihovi osuđeni državljani mogli da budu izručivani, mediji su podsetili da Hrvatska jedina u regionu ima ustavnu zabranu izručivanja svojih državljana pravosuđima drugih zemalja.

Pri tom je navedeno da BiH već pet godina predlaže Hrvatskoj potpisivanje sporazuma kojim bi se omogućilo da Zagreb Sarajevu izruči svoje državljane i obrnuto, što je Sanader uporno odbijao, ali da je svoj stav revidirao zbog bekstva riječkog hirurga Ognjena Šimića koji je osuđen zbog korupcije.

Kako je Hrvatska godinama odbijala da izruči bosanske Hrvate koji su bili i hrvatski državljani, a koji su bili osuđeni zbog kriminala i ratnih zločina, tako su i vlasti BiH odlučile da ne izruče Šimića.

Sanaderova vlada uputila je inicijativu zemljama jugoistočne Evrope da se konačno pravno omogući izručivanje osuđenih begunaca koji izdržavanje kazne izbegavaju korišćenjem dvojnog državljanstva, odnosno odlaskom u susedne zemlje.

U BiH navode da su više puta predlagali da se omogući izručenje, ali da je iz Hrvatske uvek stizao odgovor da to nije moguće zbog hrvatskog ustava iako pravni eksperti kažu da za to nije potrebna izmena ustava, već samo člana krivičnog zakona kojom se definiše neizručivanje hrvatskih državljana.

Sarajevo od Zagreba traži 33 hrvatska građanina, četvoro zbog ratnog zločina, a ostale zbog silovanja, pljačke i organizovanog kriminala.

Hrvatska traži izručenje dvojice državljana BiH - Šimića i Joze Ćurkovića, bivšeg vlasnika fabrike "Salonit" iz Vranjica kod Splita koji je osumnjičen za učešće u finansijskim malverzacijama.

Pojedinci smatraju da bi, ako se postigne regionalni dogovor, Hrvatskoj moglo stići najmanje 5.000 zahteva za izručenje iz BiH zbog ratnih zločina, od čega najmanje 16 za visoke oficire Hrvatske vojske zbog zločina u Mrkonjić Gradu, a da bi i Srbija mogla uputiti zahtev za izručivanje hrvatskih državljana za svoje sudske procese.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.