Izvor: B92, 16.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Promena mentaliteta uslov za EU"

Beograd -- Ambasadori Bugarske i Rumunije kažu da građani te dve zemlje imaju sada povoljniju poziciju za poboljšanje egzistencije.

Ambasadori Rumunije i Bugarske u Beogradu, Jon Makovej i Georgi Dimitrov, ocenili su da je promena mentaliteta, pored suštinskih reformi na svim nivoima društva, bila odlučujući faktor koji je te dve države odveo u Evropsku uniju.

Ambasador Rumunije Jon Makovej kaže da je njegova zemlja na kraju teške i preduge trazicije, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je trajala punih 17 godina.

Makovej kaže da niko u Rumuniji ne može da zaboravi kako je ta zemlja izgledala krajem osamdesetih, a da će od ove godine do 2013. iz evropskih fondova u nju biti uloženo oko 30 milijardi dolara.

Rumunija posle ekonomskih reformi trenutno ima svega 5 odsto nezaposlenih, za razliku od Srbije, u kojoj je gotovo trećina ljudi bez posla, što među najvišim stopama u Evropi.

Makovej navodi da je ključna promena u Rumuniji ipak bila promena u mentalitetu građana. "Na tom planu smo radili mnogo i mogu da vam kažem da smo uspeli. To dosta košta, kao i razmišljanje čoveka o Evropskoj uniji, ali i o mentalitetu i radu. Kao i mentalitet prema ispunjavanju obaveza", kaže on.

U Bugarskoj, koja je od Nove godine takođe u Evropskoj uniiji, nezaposlenost je nešto veća nego kod njenog severnog suseda.

Bugarski ambasador Georgi Dimitrov napominje da je u toj zemlji u vremenu tranzicije menjana svest građana i odnos prema Evropskoj uniji i da je o tom pitanju postignuta puna saglasnost među vodećim političkim strankama.

"To znači da smo raskinuli sa prošlošću nezavisno od toga koja je bila socijalna cena koju smo za to platili. A takođe, i sposobnost da se svi ujedinimo oko visokog cilja", rekao je on.

I u Rumuniji i u Bugarskoj napominju da će ulazak ove dve zemlje u Evropsku uniju samo na prvi pogled imati negativan efekat za države u regionu koje to još nisu postale zbog novog viznog i trgovinskog režima, ali da to ne sme da utiče na ukupnu saradnju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.