Progon stanovništva bio cilj Oluje

Izvor: S media, 23.Jun.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Progon stanovništva bio cilj "Oluje"

Cilj hrvatskih napada na Knin u "Oluji" bio je progon tamošnjeg stanovništva, izjavio je bivši komandant vojske Republike Srpske Krajine Mile Mrkšić u nastavku svedočenja na sudjenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku koje se tereti za zločine u "Oluji".

Kako izveštava Hrvatska televizija, Mrkšić je kao svedok obrane generala Gotovine, u ispitivanju tužioca Edvarda Rusoa (Edward Rušo) objasnio da Hrvatska vojska nakon prvih preciznih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << udara na vojne lokacije, nije odmah ušla u grad, nego je nastavila da gadja civilne zgrade nepreciznim oružjem.

To je učinjeno kako bi stanovništvo pobeglo, što im je omogućeno, izjavio je Mrkšić, dodavši da vojska nije htela osvojiti Knin, "iako su to mogli postići s trećinom municije koje su potrošili i tamo sve zarobiti,

zajedno s glavnim štabom".

Gotovinin advokat Luka Mišetić pobunio se protiv iskaza, uz ocenu da

tužilaštvo menja raniju teoriju iz optužnice, a to je da su sistemi oružja sami po sebi bili neselektivni, Mišetić je Mrkšića pitao i zašto je, ako je Hrvatska vojska mogla ušetati u Knin, naredio odlučnu odbranu grada i zašto se nije predao.

Mrkšić mu je odgovorio da bi se predao da su njegovoj vojsci bili neneti gubici, dodavši i da nije došao da vodi borbu, nego da pravi mir.

Mile Mrkšić, koji je u maju osudjen na 20 godina zatvora za umešanost ratni zločin streljanja ratnih zarobljenika u Vukovaru, danas nastavlja svedočenje uz ispitivanje branilaca optuženih.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.