Izvor: RTS, 13.Okt.2020, 22:02

Prognoza MMF-a: Pad crnogorske ekonomije 12 odsto

Crnogorska ekonomija bi u ovoj godini trebalo da oslabi 12 odsto, nova je prognoza Međunarodnog monetarnog fonda. MMF je u aprilu prognozirao pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda od devet odsto.
Prema oktobarskom izvještaju MMF-a, u koji su Vijesti imale uvid, navodi se da bi BDP u narednoj godini trebalo da ojača 5,5 odsto, a u 2025. godini tri odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predviđa manjak od 14,2 odsto, narednoj 13,6 odsto, a za 2025. godinu 9,1 odsto.
MMF je u najnovijoj prognozi naveo da će globalna recesija, koju je izazvala pandemija koronavirusa, biti slabija nego što se očekivalo ove godine zahvaljujući održivoj aktivnosti u drugom kvartalu u naprednim ekonomijama i Kini.
MMF je za ovu godinu prognozirao pad BDP-a i ostalih država regiona.
Prema MMF-u, BDP Hrvatske će da padne devet odsto, Albanije i Kosova po 7,5 odsto, Bosne i Hercegovine 6,5 odsto, Severne Makedonije 5,4 odsto i Srbije od 2,5 odsto, prenose Vijesti.
MMF računa na smanjenje svetskog BDP-a 4,4 odsto, odnosno 0,8 odsto manje od procene saopštene u junu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"BIĆE TO DUG I TEŽAK OPORAVAK" Region u ogledalu MMF: I reči i brojke za jednu zemlju posebno bole

Izvor: Blic, 14.Okt.2020, 10:12

Crnogorska ekonomija će u ovoj godini oslabiti 12 odsto, navedeno je u analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju svetske ekonomije pod naslovom "Dug i težak uspon", koju su juče objavili na svom sajtu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.