Produžen tender za luku Bar

Izvor: Politika, 26.Jan.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžen tender za luku Bar

Umesto do 1. februara, ponude će moći da se predaju do 31. marta. Tendersku dokumentaciju za „srce luke” otkupila firma „BB kargo” koju je formirala Vlada Srbije

Od našeg dopisnika

Bar – Kompanije iz sastava najveće luke južnog Jadrana biće na tenderu još dva meseca. Umesto 1. februara, javni konkurs za njihovu prodaju biće zatvoren 31. marta.

Da li je produžetak usledio radi animiranja novih, kvalitetnijih kupaca, kako se spekuliše >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u javnosti, ili na zahtev „više kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju radi što boljih priprema”, kako je saopštila tenderska komisija, zasad je nepoznato. Kao i podatak koje su to firme, koje su otkupile dokumentaciju, zatražile „zaustavno vreme”.

Novi rok važi za dostavljanje ponuda za kompanije Kontejnerski terminal i Montekargo, preduzeća Pomorski poslovi i Obezbeđenje i protivpožarna zaštita, koja pripadaju Luci „Bar”.

Tender za prodaju kompanija iz sastava barske luke objavljen je 21. oktobra prošle godine. Na prodaju je izneto 54 odsto akcija „srca luke” Kontejnerskog terminala, uz koncesiju na trideset godina. Zatraženo je od kandidata da imaju iskustvo u poslu koje će omogućiti godišnji pretovar od najmanje dva miliona tona generalnih tereta, kao i poslovanje s profitom u poslednje tri godine. Istoga dana objavljen je i tender za prodaju 84,44 odsto akcija u Montekargu. Potencijalni kupac treba da prikaže da je u jednoj godini imao najmanje pet miliona tona prevezenih predmeta i prihod od 25 miliona evra u poslovnoj godini.

Kako „Politika” saznaje, tendersku dokumentaciju za „lučko srce” (Kontejnerski terminal i generalni tereti) otkupila je firma „BB kargo”, koju je namenski formirala Vlada Srbije. Konkurenti su, prema nepotpunim saznanjima kompanije iz Dubaija i Bejruta.

Luka „Bar” koja je osposobljena za pretovar i do pet miliona tona robe godišnje, već podugo ne zapošljava svoje gatove adekvatno kapacitetima. Ko će u privatizaciji koja sledi ponuditi najbolje uslove za bolji i efikasniji rad, znaće se na proleće ove godine.

S. Gregović

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.