Procesuirati ratne zločine

Izvor: S media, 03.Maj.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procesuirati ratne zločine

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Hrvatskoj i aktivistička mreža Moja inicijativa obeležili su 15. godišnjicu zločina počinjenih tokom operacije "Bljesak", u kojoj je ubijeno više desetina civila, a u više slučajeva zabeleženo kršenje prava i običaja ratovanja.

Aktivisti YIHR su u subotu ujutru sproveli akciju ispred zgrade hrvatskog državnog tužilaštva u Zagrebu, crtajući kredom obrise ljudskih tela kako bi upozorili na činjenicu da zločini počinjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 1. maja 1995. nisu procesuirani, navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Obezbedjenje zgrade prekinulo je akciju i pozvalo policiju, koja je uzela podatke aktivista i nakon toga ih pustila.

"Važno je da se institucije kao što je tužilaštvo odmaknu od političke perspektive i rade na procesuiranju svih zločina, bez obzira ko ih je i nad kim počinio. Jedini način da se uspostavi pravda u društvu je da se poslu podizanja optužnica za ratne zločine pristupi profesionalnije. Optužnice za ratne zločine se ne smeju podizati usput i pazeći na političku percepciju pojedinog slučaja. Ratnim se zločinima mora pristupati sasvim neovisno", ističu u Inicijativi.

Inicijativa je upozorila i na potrebu osnivanja posebnog tužilaštva za ratne zločine, jer je vidljiva nedovoljna sposobnost postojećeg institucionalnog okvira.

U inicijativi su istakli da je važno da se prilikom takvih godišnjica razgovara o žrtvama, jer su "jednostrana tumačenja dogadjaja iz nedavne prošlosti netačna, nepravedna i produbljuju podele u društvu".

Hrvatska radio televizija (HRT) ni jednom rečju nije pomenula civilne žrtve akcije "Bljesak", pa je Inicijativa mladih za ljudska prava danas izdala saopštenje u kome osudjuje odgovorne u informativnom programu za kršenje Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

"Prvog maja ove godine obeležena je 15. godišnjica akcije Bljesak. HRT, kao javna medijska kuća, ima zakonsku obavezu da nezavisno izveštava o dogadjajima, ali je prilikom obeležavanja akcije Bljesak, bio itekako pristran", navela je YIHR.

"Skoro svi mediji u Hrvatskoj su propustili pomenuti civilne žrtve akcije 'Bljesak', ali je naročito problematično kada to učini javni medijski servis. HRT je zanemarivanjem patnje civilnih žrtava širio propagandu, a ne izveštavao, što je direktno kršenje programskih principa i obaveza iz Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji", navodi se u saopštenju.

U Inicijativi ističu da takvim izveštavanjem HRT promoviše jednostrana tumačenja dogadjaja iz nedavne prošlosti, čime opravdava mržnju prema odredjenom delu gradjana Hrvatske.

"Nažalost, takvo izveštavanje ima za svrhu da direktno štiti počinioce ratnih zločina, jer je na taj način pritisak za procesuiranje manji".

"Iz perspektive organizacije za ljudska prava nedopustivim smatramo vrednovanje žrtve po osnovu nacionalnog ili religijskog identiteta, a ovakvim radom, HRT je upravo to učinio", ističe ova nevladina organizaicja, koja je pozvala Programski savet HRT i druge nadležne organe i institucije da najoštrije osude takvo jednostrano, pristrano i neobjektivno izvještavanje, koje je u sukobu sa zakon o HRT.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.